Villa Vinex

Op tientallen locaties in Nederland verrijzen zogenoemde Vinex-wijken, nieuwbouwwijken op door de overheid aangewezen plaatsen. Monotoon en steriel conformisme, mopperen de tegenstanders. Gevarieerde buitenwijken waar het aangenaam wonen is, zeggen de bewoners.

De fotograaf Bart Sorgedrager volgde de afgelopen anderhalf jaar zes huishoudens voor, tijdens en na hun verhuizing naar Leidsche Rijn bij Utrecht, de grootste Vinex-locatie van Nederland. Het Zaterdags Bijvoegsel van NRC Handelsblad is deze week gewijd aan dit `Document Nederland', de jaarlijkse fotografieopdracht van NRC Handelsblad en het Rijksmuseum, waar de foto's vanaf vandaag ook te zien zijn. Negen pagina's vol dromen en plannen, klusweekeinden en barbecuefeesten aan het Klifrakplantsoen.

Aan deze bijlage werkten mee: Jutta Chorus, Annerieke Goudappel en Tracy Metz