Vierde Amerikaans geval van miltvuur

Het Amerikaanse gezondheidssysteem is in de hoogste staat van paraatheid gebracht na de ontdekking van een vierde geval van miltvuur (antrax), ditmaal in New York.

Het nieuwe geval werd gisteren geconstateerd bij een werkneemster van de televisiezender NBC News. De verdieping van het NBC-kantoor in New York waar de vrouw werkte is ontruimd, gesloten en wordt onderzocht. De vrouw is niet in gevaar. Het gaat om een minder agressieve variant van de bacterie, die niet via de luchtwegen, maar via de huid binnendringt. De voorgaande gevallen van miltvuur kwamen voor in Florida; daar is één patiënt, de fotoredacteur van een tabloid, overleden.

Ook bij een kantoor van de New York Times in Manhattan is gisteren een brief bezorgd met een verdacht poeder. Volgens de krant wordt verslaggeefster Judith Miller, aan wie de enveloppe was gericht, onderzocht. Het kantoor is tijdelijk ontruimd en wordt gecontroleerd.

In een brief aan een bedrijf in Reno, Nevada zijn eveneens miltvuurbacteriën gevonden. Dat heeft de gouverneur van Nevada gisteren gezegd.

Volgens de FBI was zowel het poststuk voor de NBC als dat voor de New York Times afkomstig uit Florida. Voorlopig is er echter nog geen verband tussen de drie gevallen van miltvuur in Florida en het ene in New York aangetoond.

Voor de tweede keer in drie dagen werden gisteren medische hulpdiensten naar het gebouw van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington geroepen, na de ontdekking van een verdacht poeder in de postkamer. De omgeving van de postkamer werd ontruimd.

In New York is na de ontdekking met nadruk onderstreept dat er geen enkel bewijs is dat zelfs maar een van de vier gevallen van miltvuur het resultaat is van een bacteriologische of terroristische aanslag. Maar vice-president Dick Cheney sloot gisteren een link met Osama bin Laden niet uit. Hij noemde de gevallen van miltvuur in Florida en New York ,,verdacht''.

De Amerikaanse minister van Gezondheid, Tommy Thompson, zei gisteren dat de Verenigde Staten ,,zeer agressief reageren'' op de vier tot nu toe geconstateerde gevallen van miltvuur. Hoewel er volgens Thompson geen aanwijzingen voor een terreurdaad zijn moet ,,het publiek begrijpen dat ons openbaar gezondheidssysteem in een verhoogde staat van paraatheid is ten aanzien van elke ziekte die kan voortkomen uit wat voor biologische aanval of wat voor terroristische aanval dan ook''. De minister adviseerde burgers die donkere, jeukende plekken op de huid krijgen zich tot een arts te wenden en geen geneesmiddelen tegen miltvuur te hamsteren.

Burgemeester Giuliani van New York waarschuwde gisteren voor een ,,overreactie''. President Bush zei, kort na het vierde geval van miltvuur, dat ,,de Verenigde Staten zich nog in gevaar bevinden'', maar dat de regering alles doet om het gevaar te bezweren en de bevolking te beschermen.