Theaterhistorie op internet

Twintigduizend toneel-, dans-, cabaret-, opera- en musicalvoorstellingen en vele digitale museumcollecties zijn sinds deze week door het Theater Instituut Nederland toegankelijk gemaakt op internet. Zo zijn in een database theaterproducties vanaf 1988 tot heden opgenomen, waarbij alle medewerkers aan de productie worden vermeld, evenals het spelende gezelschap, en data van premières. Een catalogus bevat gegevens uit de mediatheek en uit de museummaterialen van het Theater Instituut. Dat wil zeggen dat er boeken, bladmuziek, video- en geluidsopnames maar ook affiches en maquettes opgezocht kunnen worden. Verder zijn er bestanden voor toneelteksten, rolbezettingen en kostuums. De databank bevat adresgegevens van 2.300 theaters, gezelschappen, festivals en opleidingen.

Het Theater Instituut heeft de gegevens uit de verschillende bestanden onderling met elkaar gelinkt. Zo is het mogelijk om bij de meeste voorstellingen in de databank theaterproducties door te klikken op namen van theaters of personen. Het Theater Instituut heeft een en ander bereikbaar gemaakt via de website www.tin.nl.