SELECTIE TELEVISIE

ACTUALITEITEN

Buitenhof. Een debat tussen cultuurrelativisten en deskundigen over de vraag of er sprake is van superioriteit van de westerse cultuur ten opzichte van andere culturen. Ned.3, 12.07-13.02u.

7 dagen. Ruim vier weken na de aanslagen in VS maken landen de economische schade op. Maar het leven van de kooplustige Nederlander gaat gewoon door. Dat merkte de Bijenkorf recent tijdens de Drie Dwaze Dagen. Afgezien van de reis- en luchtvaartbranche gaat het nog heel goed met het Nederlandse bedrijfsleven. Ned.3, 22.05-22.40u.

DOCUMENTAIRES

Panorama. VPRO-documentaire over het televisiestation Al-Jazira. Als Bin Laden iets wereldkundig wil maken gebruikt hij dit station. Dit in 1996 in het oliestaatje Qatar opgerichte satellietstation zendt 24 uur per etmaal uit. Afl.: Het Arabische CNN. Canvas, 20.30-21.15u.

OverLeven. De Concorde leek jarenlang het perfecte vliegtuig met een perfecte staat van dienst, tot het ongeval van vorig jaar in Parijs. Afl.: De taal van de macht. Canvas, 21.15-22.00u.

Afghanistan - The Dark Ages. BBC-documentaire over het Afghanistan van 1989 tot heden. Aan de orde komen de stammenstrijd, de overheersing door de Sovjet-Unie, de aanvankelijke steun van Amerika en de uiteindelijke machtsovername door de Talibaan. Aan de hand van schokkende beelden van onder andere executies wordt duidelijk dat het land naar het niveau van de Middeleeuwen is afgedaald. Ned.3, 20.55-21.45u.

Gids voor het geluk. Reisreportages over de grote filosofen, wier werk een praktische handleiding blijkt te zijn voor een gelukkig leven. De Duitse filosoof Schopenhauer vond dat liefde het allerbelangrijkste was in een mensenleven. Afl.: Schopenhauer over de liefde. Canvas, 22.30-22.55u.

Panorama. Recent is bekend geworden dat een aantal mensen via bloedtransfusies en chirurgische instrumenten in ziekenhuizen blootgesteld is aan ziekte Creutzfeld-Jacob, de menselijke vorm van BSE. BBC1, 23.15-23.55u.

PRAATPROGRAMMA

HH zondag. Gasten zijn bij Hanneke Groenteman en Paul Haenen zijn cartoonist van Het Parool Joep Bertrams, wereldkampioen marathonzwemster Edith van Dijk die in een recordtijd de oversteek van Alcatraz naar de haven van San Fransico maakte en mezzosopraan Anne Sofie von Otter die samen met Elvis Castello een cd uitbracht. Ned.3, 17.00-18.00u.

De liefde. Eerste aflevering van een nieuwe reeks gesprekken waarin Hansje Bunschoten mensen ontmoet die over lust en liefde vertellen. In deze uitzending praat Normaal-zanger Bennie Jolink over de liefde voor zijn vrouw. Hij heeft echter nog nooit gezegd dat hij van haar houdt. Ned.1, 23.47-0.15u.

KUNST & MUZIEK

Vrije geluiden. Optreden van bariton Maarten Koningsberger en luittist Fred Jacobs. Zij praten over de zoete liefdespijnen van de Italiaanse barokcomponist Guilio Caccini. Verder een gesprek met dirigent Jos van Veldhoven over Mozarts Requiem en aandacht voor het vijf uur durende strijkkwartet van Morton Feldman. Ned.3, 11.00-12.00u.

Close-up. Portret van acteur en regisseur Kees Brusse met oude film- en videofragmenten. Hij ziet zich terug in films als Kermis in de regen en Dokter Pulder zaait papavers. In 1949 kreeg hij zijn eerste grote rol in een stuk van Jean Paul Sartre: Vuile Handen. Brusses nieuwste project gaat over ouder worden. Ned.1, 18.30-19.30u.

Bonanza. In deze eerste aflevering van het nieuwe seizoen met visies over de beeldende kunst arstistiek directeur van de Biennale Harald Szeemann, tentoonstellingmaakster en directeur van De Appel Saskia Bos, filosoof en directeur van de Kunstacademie in Kampen Kees Vuyk en directeur van de Vleeshal in Middelburg Rutger Wolfson. Ned.3, 23.40-0.12u.

Kunst... omdat het moet. Naar aanleiding van de première – in voorgelezen vorm – van het toneelstuk Willem Mengelberg; Tussen licht en donker van Martin van Amerongen en Philo Bregstein een herhaling van het portret uit 1976 van deze omstreden dirigent die in 1951 overleed en door zijn houding in de Tweede Wereldoorlog Nederlands meest bekritiseerde dirigent is geweest. Met medewerking van o.a. Jehudi Menuhin en Jo Vincent. Afl.: Willem Mengelberg, de magie van de macht... Ned.3, 0.15-1.20u.

FILM

Kids of the Round Table (Robert Tinnell, 1995, Canada). Familiefilm biedt amusante eigentijdse bewerking van de legendes rond Koning Arthur. Met Malcolm McDowell als Merlijn. VRT, 13.30-14.58u.

Djomeh (Hassan Yektapanah, 2000, Frankrijk/Iran). Vooral om zijn fotografie geprezen filmdebuut is een road movie over twee melkhandelaren in het onherbergzame grensgebied tussen Iran en Afghanistan. Ned.3, 14.02-15.32u.

. New York Stories (Martin Scorsese, Francis Coppola & Woody Allen, 1989, VS). Onvenwichtig drieluik uit Amerikaanse eredivisie. Scorsese's Life Lessons is ironisch portret van gekwelde action painter Nick Nolte, Coppola's Life without Zoe is kinderlijk sprookje over bijdehand rijkeluisdochtertje en Allen lijdt in Oedipus Wrecks onder bemoeizucht van de joodse moeder. Ook met Rosanna Arquette. RTL4, 14.10-16.25u., onderbroken door reclame.

Blankman (Mike Binder, 1994, VS). Inferieure actiekomedie met Damon Wayans als sul annex vermeende Superman. SBS6, 14.45-16.30u., onderbroken door reclame.

Hochwürden drückt ein Auge zu (Harald Vock, 1971, West-Duitsland). Blijspel. Pastoor bemoeit zich met concurrentiestrijd tussen veerbootkapitein en autobusondernemer. Roy Black zingt een liedje. ARD, 15.05-16.35u.

Kickboxer (Mark DiSalle, 1989, VS). Formule-vehikel voor vechtjas Jean-Claude Van Damme. Kreeg vijf vervolgen. V8, 22.00-23.45u., onderbroken door reclame.

. The Ice Storm (Ang Lee, 1997, VS). Twee welgestelde families in het Connecticut van 1973 vallen ten prooi aan de geforceerde seksuele vrijheid in betrekkelijk zakelijke analyse van schijnheiligheid en zelfbedrog in de jaren zeventig. Met Kevin Kline, Sigourney Weaver, Joan Allen. BBC2, 22.00-23.50u.

Eine Frau für gewisse Stunden (Wolfgang Müller, 1985, West-Duitsland). Melodrama waarin student per ongeluk de pooier van zijn geliefde prostituée vermoord. ARD, 23.50-1.30u.

En nagesynchroniseerd:

Tout feu tout femme (Jean-Paul Rappeneau, 1981, Frankrijk). ZDF, 0.55-2.40u.; Yanks (John Schlesinger, 1979, VS). ARD, 1.40-3.55u.