Reve is `boos' op koning Albert

De schrijver Gerard Reve wil niet dat er gasten verschijnen als hij op 21 november uit handen van de Belgische koning Albert de Prijs der Nederlandse Letteren ontvangt. Volgens zijn levenspartner Joop Schafthuizen is Reve `verontwaardigd' dat de koning zou aarzelen de Prijs uit te reiken, omdat Schafthuizen zelf in België verdacht wordt van aanranding van een minderjarige jongen.

Reve heeft lucht gekregen van de vermeende aarzeling van de koning door een bericht in de Belgische krant Het Laatste Nieuws van 8 september. Hij heeft daarop de Nederlandse Taalunie, die de prijsuitreiking organiseert, schriftelijk verzocht geen uitnodigingen te versturen aan zijn persoonlijke gasten.

Reve had de Taalunie eerder een lijst van circa vijftig personen gegeven die een invitatie zouden moeten ontvangen. Het gaat vooral om schrijvers en uitgevers, aldus Schafthuizen. Hij wil geen namen noemen. Schafthuizen, die samen met de schrijver in het Belgische Machelen woont, zegt dat Reve en hij geen pogingen hebben ondernomen om het bericht in Het Laatste Nieuws te checken. ,,Dat is een taak van de Taalunie.''

Reve heeft inmiddels een brief teruggekregen van de Taalunie dat zij kennis heeft genomen van zijn verzoek, zegt Schafthuizen. Maar of er ook daadwerkelijk geen gasten zullen verschijnen bij de prijsuitreiking, blijft onzeker. ,,De Taalunie kan natuurlijk uitnodigen wie ze wil. Daar gaat de heer Reve niet over. Hetzelfde geldt voor de Belgische koning''. aldus Schafthuizen.

Een woordvoerder van de Taalunie zegt de brief van Reve te hebben doorgestuurd aan het Belgische Hof. ,,Dat is verantwoordelijk voor de uitnodigingen.''

Volgens de woordvoerder is er geen enkele aanwijzing dat koning Albert de prijs niet aan Reve zou willen uitreiken.