Raise the roof

Enige jaren gelden maakte Jiskefet een Derrick-pastiche: Tampert. Feilloos parodieerden de komieken de eindeloze stiltes, de verborgen erotische lading, en de kitscherige interieurs uit de Duitse krimi-serie. Net als zijn grote voorganger heeft Tampert ook zijn eigen herkenningsmelodie: Aus der Reihe Tampert, het openingsnummer van Groove Shot van Raise the Roof. De koperblazers zwellen aan, een zwiepend gitaartje en stomend orgel jagen achter een onweerstaanbaar stuwende baslijn aan en een kreunsampletje zorgt voor een hedendaags accent.

Het nummer zet meteen de toon voor de rest van het album dat uitblinkt in een intelligente en aanstekelijke mix van jazzy ritmes, rockriffs en spierballenfunk.

Raise the Roof vult de leemte tussen de vroege metalrapband Urban Dance Squad en jazzdanceformatie SfeQ. De driekoppige blazerssectie is de funky gezichtsbepaler, maar bandleider en voornaamste componist Sander Hop schrikt er ook niet voor terug het volume van zijn gitaar helemaal open te draaien voor een smerig rafelige scheursolo. De scratches van dj IQ vullen effectief de gaatjes en vormen soms, zoals in Ain't Nothing, zelfs het fundament van een heel nummer.

Als hommage aan de jazzwortels nam de groep ook John Coltrane's klassieker Naima op. Maar dan wel met loodzwaar slepende samplebeat en stormgeluid op de achtergrond.

Raise the Roof: Groove Shot (Javaanse Jongens, JJT77003) Distr Challenge

    • Edo Dijksterhuis