Psstt...gouden handel

Nederlandse bedrijven ontpoppen zich als koopjesjagers. Wat wil je? De koersen zijn laag. Maar zij kopen nu niet de aandelen van andere bedrijven, maar aandelen in hun eigen concern.

AOT, CSM, Koninklijke Shell, Macintosh, Nedlloyd, Vendex KBB en Wessanen kochten de laatste maanden grote pakketten eigen aandelen. Wessanen heeft bijvoorbeeld de afgelopen twee weken meer dan vijf procent van zijn aandelen op de beurs ingekocht. De bedrijfswinsten blijven door deze acties onveranderd, maar de aandelen worden schaarser. Dat moet zich, zo hopen de inkopers, vertalen in hogere beurskoersen. Leuk voor beleggers en managers: hun aandelenopties worden meer waard.

Maar vinden de topmanagers van Nederlandse concerns de koersdalingen van de afgelopen maanden ook een goed moment om hun eigen geld op het spel te zetten en zelf aandelen in hun onderneming te kopen?

,,Beurswaakhond'' Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) houdt een openbare lijst bij van de besluitvormers die aandelen in hun werkgever kopen. De oogst is niet rijk.

Mondjesmaat kopen directeuren eigen aandelen, zoals R. Sonnenberg van luxaflex-producent Hunter Douglas (420.000 euro), maar hij is ook al grootaandeelhouder. W. Charles van de Telegraaf kocht voor ruim 19.000 euro aandelen. H. Bosma van automatiseerder PinkRoccade voor 50.000 euro.

Drie bestuurders van offshore-bedrijf IHC Caland kochten samen voor zo'n 600.000 euro aandelen nadat zij na de aanslagen een aandelenemissie hadden uitgesteld. De koersen waren kennelijk te laag om nieuwe aandelen uit te geven, maar goed genoeg om te kopen. Vorige week volgde de uitgestelde emissie. Inderdaad tegen een gestegen koers.

Tot de drukst beklante bedrijven behoort Buhrmann (handel in kantoorartikelen). Na enkele winstwaarschuwingen en een koersval kochten divserse topmanagers aandelen, die vervolgens na de Amerikaanse terreuraanslagen nog een keer in waarde halveerden. Tot nu maakte alleen directeur M. Hoffmann gebruik van de kans om nog eens tegen extra lage prijzen 25.000 aandelen (300.000 euro) bij te kopen.

In theorie kunnen talloze kopers onopgemerkt blijven, aangezien de publicatieregels voor de transacties van zogeheten insiders aantrekkelijke uitzonderingsbepalingen kennen. De doorsnee Nederlandse topmanager laat zich niet graag in zijn portemonnee kijken, al komt het kabinet met wetgeving om meer openheid te forceren. En de economische haperingen helpen het kabinet een handje. Managers die vertrouwen in de toekomst willen uitstralen kopen aandelen. En houden dat niet geheim.

    • Menno Tamminga