Politie arresteert 23 illegale prostituees

Bij controles van de politie in de regio Midden- en West-Brabant zijn donderdagavond en -nacht 23 buitenlandse prostituees opgepakt. In negen van de twintig gecontroleerde bordelen werden prostituees betrapt op illegaal werken. Dat maakte de politie gisteren bekend.

Acht van de 23 vrouwen werden opgepakt omdat ze geen geldige verblijfsstatus hadden, dertien voor het bezit van valse identiteitspapieren. Twee zijn direct teruggestuurd naar België, omdat zij daarvoor wel geldige verblijfspapieren hadden. Volgens een woordvoerder van de politie waren er wel aanwijzingen dat er veel illegale prostituees in de regio werkten. ,,Maar dertien vrouwen met valse papieren, dat is erg veel.''

De prostituees werkten illegaal omdat zij afkomstig waren uit een land buiten de Europese Unie. Sinds de afschaffing van het bordeelverbod in oktober 2000 is het te werk stellen van prostituees van buiten de Europese Unie aan banden gelegd om hen te beschermen tegen uitbuiting en om mensenhandel tegen te gaan. De politie gaat de vrouwen verhoren om te weten te komen hoe zij in Nederland te werk zijn gesteld. Op deze manier wil zij achterhalen via wie zij naar Nederland zijn gekomen. Het hangt van de verblijfsstatus van de vrouwen af of ze in Nederland kunnen blijven.

De Brabantse politie voert wel vaker controles uit, maar nog niet eerder zo grootscheeps als deze keer. In de regio Midden- en West-Brabant zijn vijftig seksclubs, waarvan er twintig zijn gecontroleerd. ,,Alle grote steden zijn aan bod gekomen en het blijkt dat het heel nuttig is'', aldus de woordvoerder van de politie.