Nieuwe wet VS in strijd tegen terrorisme

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft gisteren ingestemd met een wet die de overheid meer bevoegdheden geeft in de strijd tegen het terrorisme. Een dag eerder nam de Senaat een soortgelijke wet aan, waarin ook maatregelen tegen sommige financiële transacties.

De nieuwe wet moet onder meer de mogelijkheden van de autoriteiten verruimen om verdachten af te luisteren en om hun internetactiviteiten na te gaan. Ook wordt de samenwerking tussen inlichtingendiensten versoepeld.

Critici vrezen dat de wet misbruikt kan worden en daarom een bedreiging kan vormen voor burgerrechten. Maar volgens voorstanders biedt de wet juist een goede balans tussen wetshandhaving en individuele rechten. ,,Een goede regering zorgt dat haar burgers zich veilig voelen terwijl zij hun vrijheden beschermt. Dat is precies wat deze wet doet'', aldus een Republikeinse afgevaardigde.

De Amerikaanse regering heeft gisteren de financiële tegoeden van 39 individuen en groepen geblokkeerd in een poging de financiering van het internationale terrorisme een halt toe te roepen.

De bevriezing van de tegoeden werd gisteren bekendgemaakt door de Amerikaanse minister van Financiën, Paul O'Neill. ,,We zijn vastbesloten de terroristen de hulpbronnen, die hen in staat stellen hun kwaadaardige daden te plegen, te ontzeggen'', aldus de minister. De VS hadden op 24 september op bevel van president Bush al de tegoeden van 27 individuen en organisaties bevroren.

De Amerikanen hebben gisteren op de heilige dag van de moslims hun bombardementsacties gestaakt – afgezien van enkele bombardementen in de buurt van Kabul, vroeg in de ochtend.

Vandaag vieren de moslims Miraj Un Nabi, de hemelvaart van de profeet Mohammed. Maar vanochtend in alle vroegte werden er toch verschillende zware explosies gehoord in Kabul. Getuigen zeiden ook vliegtuigen te hebben gehoord.