Opinie

Mild Vuur

Het meest moest ik lachen om die zevenentwintighonderdvijftig gulden, die die illegale Rotterdamse Algerijn nog meekreeg. Ik denk dat hij het niet zonder proesten in zijn vaderlandse theehuis aan zijn vrienden kan vertellen. Het is echt te grappig voor woorden. Zevenentwintighonderdvijftig piek voor een weekje zitten! Is het netto of bruto? Weet iemand zijn sofi-nummer? Is er psychische opvang voor de man? Weet zijn vrouw dat er een vormfoutdelinquentenpraatgroep is? En dat er een Vereniging van Partners van Vormfoutgevangenen bestaat? En weet de familie het nummer van de Nationale Ombudsman? Heeft de buurtwerker al contact opgenomen met de kinderen? En heeft Maatschappelijk Werk al een dossier aangelegd? Ik zou het zo erg vinden als de goedzak tussen wal en schip valt. Hebben GroenLinks en de Socialistische Partij zijn adres? Is het leuk als Beatrix een klein excuusbriefje stuurt?

Youp

Ondertussen gaat de oorlog door. Je kan niet zeggen dat de Amerikanen mild vuur gebruiken. Integendeel. De clusterbommen maken het platteland van Afghanistan platter dan plat. En dan? Dan niks. Talibaba en zijn veertig rovers zitten rustig in hun berggrotje en sturen af en toe een envelopje met jeukpoeder richting een of andere Amerikaanse ambassade. De hele westerse wereld is ontregeld. Iedereen let op iedereen, niemand durft nog te vliegen, alles is verdacht en in de islamitische landen worden de protesten grimmiger en grimmiger. De haat spat uit de ogen van de Pakistani en die laten zich voorlopig niet afschrikken door een simpel waterkanon van de politie. Iedereen weet dat water in die landen schaars is.

,,Stel dat ze winnen'', aarzelde mijn dochter, ,,moet ik dan gesluierd over straat?'' ,,En besneden'', opperde haar broertje. ,,Papa en ik zijn al op de cursus `Besnijden voor Beginners'.''

Stel dat ze winnen! Wat dan? Hoe zal het met de homohuwelijken gaan? Mag Paul de Leeuw zijn verse baby houden? Moet Paul gesluierd over straat?

Ik graas de kranten leeg. Op zoek naar een beetje positief nieuws in deze dagen, maar ik vind niks. Naipaul heeft de Nobelprijs voor literatuur 2001 gekregen. Dat lijkt goed nieuws, maar let op: hij is vooral beroemd om zijn kritische beschouwingen van moslimfundamentalisten in niet-Arabische landen als Indonesië, Iran, Maleisië en Pakistan. Kijk ook nog even goed naar zijn voorletters: V.S. Als dat geen regelrechte oorlogsverklaring is, dan weet ik het niet meer. We hadden hem beter aan Harry met zijn eeuwige vredespijp kunnen geven!

Ik lees alleen maar ellende, met als hoogtepunt dat directeur W. Pater van het Enschedese F.E. Fireworks niets van vuurwerk wist. Hij wist niet eens dat het brandbaar was, laat staan dat het kon ontploffen. Als hij dat allemaal van tevoren had geweten, was hij er nooit aan begonnen! Dan had hij zijn zwarte geld in hele andere handel gestopt.

Was er dan helemaal geen goed nieuws? Jawel. De leuke Youri Mulder is transfervrij en laat ik het maar meteen bekennen: ik heb gistermiddag Schalke '04 gebeld en ik heb Youri gecontracteerd. Ik vind hem een van de aardigste jongens van Nederland, ken hem goed omdat ik vroeger incidenteel zijn kinderoppas ben geweest en ik vind het altijd weer een genot om hem in mijn gezelschap te hebben. Zijn salariseis van twee miljoen netto plus een tankpasje voor de Tango heb ik onmiddellijk ingewilligd. Wat Youri er voor moet doen? Hij zit bij ons thuis op de bank, voetbalt in de achtertuin zo nu en dan met mijn zoontje, gaat met mijn vrouw twee keer per week bij Vossius eten, tennist relaxed met mijn twee dochters en rijdt mij zo af en toe naar de theaters in het land. Dan functioneert hij niet als chauffeur, maar als vriend. Waarom ik Youri heb gekocht? Ik wil hem een afbouwbaan bij een topdivisieclubje besparen, weet hoe vernederend hij het vindt om door Kraay jr. ondervraagd te worden, laat staan dat hij op een kille herfstavond vlak bij Winschoten in een lege Lange Leegte moet modderen. Nee, ik hou Youri goed centraal verwarmd op de bank. Daarbij doe ik het ook voor mezelf. Mijn eigen status. Niks geen Porsche, zwembad of chalet. Gewoon een eigen voetballer op de Jan des Bouvriebank. Let maar op, het wordt een trend. Volgende week koopt Albeda Jelgersma Maradonna! Gewoon voor de heb.