Koersexplosies na schuldenplannen

Het was de week van stijgende koersen, met name van telecomfondsen. Schuldsaneringen van UPC en Versatel hielpen daarbij.

De flinke koerswinsten van de afgelopen week zijn een uitstekende reden voor een mooi feestje in het weekend.

Ten minste, als de omstandigheden anders waren geweest. Maar dat zijn ze niet. De koersen van de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq hebben weliswaar aan hoogte gewonnen, maar dat was wel pas ná de koersverliezen in reactie op de aanslagen op New York en Washington.

Ook de flinke stijging van Dow Jones is reden tot vreugde. Maar die verdampt al snel na bestudering van de terugval van de weken hiervóór. En zelfs de telecomwaarden, waar dan ook in Europa en de VS, wonnen de afgelopen handelsdagen aan hoogte. Dat wil zeggen: hérwonnen.

De dikke plussen die de percentages op het scorebord achter de telecombedrijven Versatel en UPC lieten zien, sloegen alles. UPC verdubbelde in waarde, Versatel stond eerder deze week op een winst van 150 – honderdvijftig! – procent.

Toch is ook hier de nodige relativering geboden. Beide fondsen hebben de dubieuze status van penny-stocks: de aandelen zijn bijna niets meer waard. De koers van UPC eindigde gisteren op 0,64 euro, Versatel op 0,97 euro. Aandelen van het telecomconcern gingen vorig jaar nog voor bijna 90 euro van hand tot hand.

De verklaring voor de koersexplosies van UPC en Versatel liggen in de plannen voor schuldsanering die beide concerns deze week presenteerden.

Versatel wil al zijn verhandelbare schuldpapier terug kopen. Met een bod van ruim 390 euro (850 miljoen gulden) probeert het concern de totale uitstaande schuld van 1,7 miljard euro af te lossen.

Bij UPC komt een externe partij met een vergelijkbaar bod. Het Amerikaanse Liberty Media, dat de moeder van UPC controleert, bracht afgelopen woensdag een openbaar bod uit op een reeks leningen van het kabelbedrijf.

,,Áls deze plannen lukken, met de nadruk op als, dan stijgen de kansen op het voortbestaan van beide concerns aanzienlijk.'' Analist Manus Fleskens van zakenbank Metzler begrijpt het optimisme van beleggers over de plannen van Versatel en UPC wel. Voorbehoud in het geval van Versatel is wel dat 90 procent van de obligatiehouders met het ambitieuze plan moet instemmen.

,,De keerzijde is dat als gevolg van een schuldsanering het belang van aandeelhouders in de fondsen kan verwateren. Velen zullen echter denken: beter een kleiner belang in een club die nog bestaat, dan een groter belang in een concern dat failliet is.''

De waardestijgingen liepen gisteren al wat terug. Fleskens: ,,Maar dat mag de pret niet drukken. Optisch gezien zijn het prachtige stijgingspercentages.''

    • Freek Staps