Islamitische landen betogen na vrijdaggebed

In talrijke islamitische landen, van Iran tot Indonesië, is gisteren na het vrijdaggebed gedemonstreerd tegen de Amerikaanse aanvallen op Afghanistan. In de meeste gevallen bleef geweld uit.

De meest massale demonstraties werden opnieuw gehouden in Pakistan. Bleef het in Peshawar als gevolg van groot militair vertoon op straat rustig, in Karachi kwam het tot botsingen tussen demonstranten en soldaten en politiemannen. De rond drieduizend betogers werden met waterkanonnen en schoten in de lucht uiteengedreven.

Later, toen de politie en het leger zich hadden teruggetrokken, kwamen 20.000 demonstranten opnieuw bijeen. Ze vielen een regeringsgebouw en een Amerikaans fast food-restaurant aan en staken auto's in brand. In Quetta, in het zuidwesten van Pakistan, betoogden 25.000 demonstranten, maar geweld bleef uit.

In de Iraanse stad Zahedan, niet ver van de grens met Afghanistan, gingen gisteren drieduizend anti-Amerikaanse betogers de straat op. Onder hen bevonden zich veel Afghaanse vluchtelingen. Ze verbrandden beeltenissen van president Bush en Amerikaanse vlaggen en gooiden de ruiten van het Pakistaanse consulaat in.

In Cox's Bazar, een stad in het zuiden van Bangladesh, vielen zeven doden toen een buschauffeur de macht over het stuur kwijtraakte en op anti-Amerikaanse betogers inreed. Er vielen vijftig gewonden.

In diverse steden in Bangladesh gingen demonstranten de straat op om te protesteren tegen het geweld in en tegen Afghanistan. Maar vrijwel overal bleef het aantal betogers onder de verwachtingen van de organisatoren van de acties. In de Bengaalse hoofdstad Dhaka kwamen maar vijfduizend mensen opdagen.

In de Indonesische hoofdstad Jakarta had de politie vijduizend man gemobiliseerd om een groot aantal betogers in toom te houden; maar er kwamen maar enkele duizenden mensen opdagen. In Surabaja waren het er maar honderd.

In de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur trad de politie met waterkanonnen op tegen betogers die dreigden de Amerikaanse ambassade te bestormen.

Bij een demonstratie in Srinagar in Indiaas Kashmir vielen negen gewonden toen de politie optrad tegen een menigte die bij de centrale moskee met portretten van Osama bin Laden zwaaide.