Iedereen is allochtoon

Wedden dat de televisieserie HalloHolland van Teleac ontstaan is in een rook- en alcoholvrije ruimte in een betonnen omroepgebouw ergens ver van de bewoonde wereld? Met HalloHolland poogt Teleac zich te mengen in de discussie over de multiculturele samenleving. Maar de vele dooddoeners die de omroep daarbij bezigt, laten elke discussie meteen doodbloeden.

,,Iedereen is allochtoon.'' Oké, so what? Weg discussie. Maar de omroep wil eigenlijk ook geen discussie. Met dit project wil Teleac laten zien dat, volgens het persbericht, de ,,multiculturele samenleving gebaseerd moet zijn op wederzijds respect en de wil actief deel te nemen aan de maatschappij waarin men leeft''. En: ,,Het doel van HalloHolland is de maatschappelijke acceptatie en onderlinge integratie van de verschillende bevolkingsgroepen in onze kleurrijke samenleving te stimuleren op basis van inzicht, kennis en respect.''

Door in elke van de twaalf afleveringen mensen – allochtonen – op het scherm te tonen die met `vallen en opstaan' hun weg proberen te vinden in de maatschappij, hoopt men het gebrek aan kennis weg te werken. Schattige gedachte, maar reëel? Scène: een Turks ogende dame zigzagt op een oude fiets. Goh, ze kunnen nog steeds niet fietsen!

Of neem het levensverhaal van Yusumak. Hij kwam als gastarbeider, hij wilde geld verdienen voor een tractor en een televisietoestel. De rest van zijn levensverhaal laat zich inmiddels wel raden: hij kwam, werkte hard, werd vervangen door een robot, raakte werkloos maar bleef in Nederland, liet zijn gezin overkomen, en leidt nu een bestaan vol heimwee naar familie in Turkije.

Met deze clichébeelden zal HalloHolland waarschijnlijk averechts werken. De enige beelden die de realiteit weergeven van jonge nieuwe Nederlanders komen op het scherm in het programma-onderdeel Oi Munda. In dit multicultureel centrum zien we pas jongeren van deze tijd. Jongeren met ambities, angsten, flirts, idealen. O ja, ze hebben soms donkere huidskleur.

Een perfecte opzet om de `gewoonheid' van allochtonen te laten zien, ware het niet dat Oi Munda niet bestaat: het zijn allen acteurs. HalloHolland laat zien wat zij juist wil bestrijden: de multiculturele samenleving is een fictie.

HalloHolland, zaterdag, Ned.1, 15.32-16.00u.

    • Ahmet Olgun