`Humanitaire pauze in de gevechtsacties'

De Amerikaanse bombardementen op Afghanistan moeten tijdelijk worden gestaakt om humanitaire hulpacties voor de noodlijdende Afghaanse bevolking mogelijk te maken.

Dat vindt Mary Robinson, de Hoge Commissaris voor de rechten van de mens van de Verenigde Naties. Ze zei gisteren in de Ierse hoofdstad Dublin tot de Ierse radio dat ,,een pauze moet garanderen dat we massaal toegang krijgen met humanitaire hulp en Afghaanse burgers de gelegenheid krijgen de grenzen over te steken''.

Volgens de vroegere Ierse president zijn enkele miljoenen Afghanen in eigen land op de vlucht. Het land lijdt al drie jaar lang onder extreme droogte en als de vluchtelingen niet snel hulp krijgen zal er op grote schaal hongersnood uitbreken in Afghanistan. Die humanitaire hulp, zo zei ze, moet voor 15 november in Afghanistan aankomen; rond die tijd begint in Afghanistan de winter. ,,We moeten nu toegang krijgen tot de burgerbevolking en dat kunnen we niet zolang de bombardementen voortduren.'' Naar schatting vijf miljoen Afghanen hebben voedselhulp nodig.

Robinson is de eerste die oproept tot een onderbreking van de bombardementen op Afghanistan. Ze verwoordt met haar oproep de wens van talrijke hulporganisaties, die zeggen dat de oorlog hun werk onmogelijk maakt. Het Wereldvoedselprogram WFP en de VN-kinderorganisatie UNICEF hebben deze week hun voedselzendingen naar Afghanistan moeten staken; die zitten vast in de Iraanse stad Meshed.

De Hoge Commissaris vroeg gisteren de Amerikanen en de andere geallieerden om hun humanitaire acties te scheiden van de militaire. Het Amerikaanse besluit naast bommen ook voedselpakketten boven Afghanistan af te werpen heeft kwaad bloed gezet bij veel internationale hulporganisaties, die aanvoeren dat dit de geloofwaardigheid van hun werk schaadt.

Robinson leek zich gisteren bij dat standpunt aan te sluiten. Ze zei gisteren dat deze teruglopende geloofwaardigheid wordt geïllustreerd door recente aanvallen van radicale moslims op kantoren van UNICEF in Pakistan. De Britse regering – krachtig voorstander van het afwerpen van voedselpakketten boven Afghanistan door de `antiterroristische coalitie' – heeft niet op de opmerkingen van Robinson gereageerd.