Het huis

Na de koop van het huis begint het lange wachten op de sleutel. Dan breken de klusweekeinden aan. Verven, stuken, ritjes naar de Gamma. De bewoners nemen besluiten over de plaats van de nieuwe keuken en de kleur van de tegels in de badkamer.

Inge: Zo'n huis wordt compleet kaal opgeleverd. Alle muren en vloeren en plafonds zijn grijs. Er zat alleen een badkamer in. En zelfs dat had niet gehoeven, je kon alles kiezen. Een standaardhuis bestaat niet in Leidsche Rijn.

Marijke: Alles bij elkaar heeft de inrichting, met de keuken en de tuin erbij, zestigduizend gulden gekost. Daar hebben we voor gespaard. Er ging heel veel mis, met de vloer, met het sanitair.

Humphry: We hebben vijf weken op het kale beton gewoond, met alles in dozen.

Marijke: We dachten: waar zijn we aan begonnen?

Petra: Met het klussen is er een kleine ramp gebeurd.

Edwin: De tegeltjes in de keuken heb ik er allemaal weer af moeten bikken.

Petra: Het was de verkeerde kleur. We hadden ze bij kunstlicht uitgekozen.

Edwin: En ze er ook bij kunstlicht op gedaan. Kwamen we zondagmorgen beneden: was het citroengeel. Bij daglicht.

Petra: Het stond helemaal niet bij de keuken.

Jaap: Simone was een jaar van tevoren al bezig de kleuren van het nieuwe huis te bepalen.

Simone: Ik heb alle meubels op schaal uitgeknipt en verschoven. Elk schilderij had op papier al zijn plek. Het moest in elk geval geen gebruikelijk Jan des Bouvrie-interieur worden.

Krista: De keuken is van Grando. We hadden hem in VT Wonen gezien. Ik werd gek van de keukenverkopers. Zo opdringerig. We besloten naar een kleine leverancier in Uden te rijden. Daar hebben we de grepen uitgezocht.

Simone: De grootste stress vóór het verhuizen was de mozaïekvloer in de keuken. Ik dacht, dat doe ik wel in een week, maar het werden er tweeëneenhalf.

Rebecca: In het begin was het huis nog saai. Er hing niks aan de muren.

Irene: We hadden nog boorvrees. Voor de kinderen waren de eerste weken na de verhuizing zwaar.

Victor: Elk weekend moesten we lampen ophangen of een douchegordijn kopen, naar het tuincentrum, enzovoorts.

Krista: We zijn allebei niet zo handig. Vriendjes en kennissen hebben gestuukt, kennissen van vrienden hebben de elektriciteit aangelegd.

Joost: We hebben alles zelf gedaan in het huis, behalve de keuken en de vloerbedekking boven. Ik had een planning gemaakt voor 29 vrienden, kennissen en familieleden.

Inge: We hebben elke klusdag een team geformeerd van zes tot negen man. Een jaarclubgenoot van Joost heeft een cursus waterleiding gedaan. Joost heeft een cursus stuken gedaan.

Joost: Als je met vijf man bent, gaat het enorm snel. Dan heb je zo een kamer geverfd.

Inge: Ik zorgde voor de broodjes.

Joost: We hebben drie weekends weggeklust.

Edwin: De inrichting is een compromisje. Ik wilde het strakker, en Petra wilde het landelijker. We hebben alles in één weekeind op een meubelboulevard bij elkaar gezocht. Stofjes, keukenkastjes.

Petra: Van mij mag het nog landelijker. Zo'n huis als in de Ariadne, met allemaal frutseltjes.

Simone: Het is een heel licht, fijn huis. Van al dat licht word je een vrolijker mens. Tegenover ons ligt een trapveldje, dus je weet dat het uitzicht open blijft.

Edwin: Het huis is heel ruim en we kijken uit over weiland en over water. Onze plek geeft wel iets van vrijheid. Maar liever hadden we een huis van honderd jaar oud. Dat is perfect. Dat heeft sfeer.

Petra: Dit huis is echt om te beginnen.