Financiële reïncarnatie

Het Amerikaanse zakenblad Forbes kijkt ver vooruit in de personal finance rubriek op internet (www.forbes.com). Omdat je persoonlijke zaken altijd doelgericht moet benaderen, stelt de redactie geïnteresseerde lezers voor om binnen 150 jaar tot de rijkste mensen van de VS te horen, terwijl wij de rijkdom van onze vorstin als doel kunnen nemen. Dat lijkt een lange tijd. Maar, stelt het blad, binnen afzienbare tijd halen we de 150 jaar. En tot die tijd doe je dan zolang je best om je nageslacht in het zadel te helpen en houden. Hoewel? De aanpak van Forbes kent twee nadelen: je profiteert zelf niet van je rijkdom, en een familiekapitaal raakt eventueel versnipperd over veel nazaten. Daar moet een oplossing voor komen.

Daarom zinnen rijke, ondernemende mensen in stilte op alternatieven. Een ervan is gebaseerd op reïncarnatie – wedergeboorte (na je dood) in een ander lichaam. Wat ze willen is dit. Je laat na je overlijden je schulden achter en neemt je bezittingen mee naar een volgend leven. Dat is anders dan de rijkaards die zich in laten vriezen en over honderd jaar willen ontdooien. Die hopen dat er tegen die tijd middelen bestaan om de veroudering te stoppen en terug te draaien. Zo blijven ze eeuwig jong.

Reïncarnatie dus. Je moet wennen aan het idee en het vereist een goede organisatie om van jezelf te kunnen erven. Bovendien zijn er beren op de weg. Stel je overlijdt als man na een leven vol goede daden en wordt aan de hemelpoort ontvangen door een schare toegewijde jonge maagden, zoals enkele godsdiensten beloven. (Typisch mannelijke visie!) Wat heb je ze dan als man te bieden? Na een crematie ben je immers lucht voor de dames. En ze lachen je uit als je daar ineens staat in je mooiste nachthemd, bedrukt met kleurige beertjes. Voor het kleine gemis wisten de farao's een passende oplossing: balsemen. Maar stel dat zo'n hemelse harem je zo goed bevalt dat je nooit meer een andere leven wilt, dan ligt je geld voor altijd ergens te wachten.

Het Financiële Internationale Reïncarnatie Centrum (FIRC) speelt vooralsnog een centrale rol in deze lange termijn beleggingsstrategie. Hoe kan at gaan werken? Je laat per testament (een deel van) je bezittingen na aan het FIRC. Die beheert dat vermogen verder, tot nader order. Vooraf geef je aan het centrum een geheime lijst met tien persoonlijke vragen, waarop alleen jij en een notaris die de vragen niet kent de antwoorden weten. Die antwoorden moeten niet door derden getraceerd kunnen worden, anders valt de buit in verkeerde handen en sta jij over honderd jaar met lege handen. Hoe gaat het verder?

Je keert terug op aarde in een ander lichaam. Als mens natuurlijk, anders komt je bij het FIRC niet eens voorbij de portier. De belangrijkste stap in je nieuwe leven is een consult bij het centrum. Daar werken zogenaamde regressietherapeuten. Mensen die je onder hypnose brengen en met je teruggaan naar je vorige leven(s). Tijdens zo'n sessie breekt wellicht het moment suprême aan: je herinnert je ineens lidmaatschap van het FIRC. Bingo? Misschien: ze zijn daar natuurlijk niet gek, want iedereen kan dat beweren. Alle op geld beluste ouders komen even langs met hun kroost. Daarom haalt de therapeut je geheime vragenlijst uit de kluis en schakelt de betreffende notaris (of zijn opvolger) in voor controle op de antwoorden en het onafhankelijke toezicht. Het succes van het FIRC stoelt op een vlekkeloze reputatie. Dat begrijpt iedereen.

Slaag je voor de test, dan gaan de FIRC kluizen voor je open, maar begint de procedure direct opnieuw. Je kan immers morgen onder een auto komen en overlijden. Dan moet je in een volgend leven weer op je schat kunnen rekenen. Veel geld en voortdurende reïncarnaties: daar wordt een mens toch doodmoe van?

Is dit nou alle moeite waard? Hoeveel levert 1 gulden na 150 jaar op tegen gemiddeld 8 procent netto rendement per jaar? Na 40 jaar is dat 21,72 gulden. Na 80 jaar 471,76 gulden. Zet je voor een pasgeboren kind 1.000 gulden opzij, dan is dat dus na 80 jaar bijna een half miljoen gulden, om een idee te geven. In 120 jaar rijpt die ene gulden tot 10.247 en in 150 jaar tot 103.105 gulden. Zet je dus eenmalig 10.000 gulden opzij, dan groeit dat in 150 jaar aan tot circa een miljard. Dat wel, maar hoeveel zullen de erven Hare Majesteit dan bezitten?

Er is nog een lastig probleem: inflatie, geldontwaarding. De koopkracht van dat miljard is straks veel minder dan nu. Conclusie: met een eenmalige investering van slechts 10.000 gulden haal je de Oranjes echt niet in. Dan blijft er maar één oplossing over: trouw er een. Maar haast u, want de voorraad is beperkt.

Adriaan Hiele (hiele@nrc.nl) beantwoordt vragen van lezers op www.nrc.nl/geld.

    • Adriaan Hiele