FIFA zoekt nieuwe verzekeraar voor WK

Het WK voetbal van volgend jaar in Zuid-Korea gaat gewoon door, ook al is het wereldkampioenschap op dit moment niet verzekerd. Dat heeft FIFA-president Sepp Blatter gesteld nadat de Franse verzekeraar AXA de opdracht om het WK te verzekeren had teruggegeven.

De FIFA had zich bij het consortium verzekerd voor 944 miljoen euro (2,1 miljard gulden) voor het geval het voetbalfestijn afgelast moet worden door onvoorziene gebeurtenissen. Daaronder valt ook terrorisme. Maar volgens een woordvoerder van het verzekeringsbedrijf is er na de aanslagen op de Verenigde Staten van elf september een andere situatie ontstaan. ,,Een nieuwe situatie vraagt om een nieuw verzekeringsmechanisme'', aldus de woordvoerder. De verzekeraar verwacht een verlies van 550 miljoen dollar te lijden als gevolg van de aanslagen. Axa heeft de FIFA nog een maand de tijd gegeven om over een nieuw contract te onderhandelen.

FIFA-president Blatter is teleurgesteld over de houding van Axa. ,,Ik had verwacht dat een onderneming als Axa een waarschuwing zou geven. Donderdagavond lag er opeens een fax op het hoofdkantoor'', aldus Blatter.

De wereldvoetbalbond gaat nu in samenwerking met haar verzekeringspartners op zoek naar alternatieven. Ook onderzoekt de FIFA de juridische gevolgen van het gewijzigde Axa-beleid. Volgens Blatter is het gewoon een kwestie van geld. ,,Ze willen duidelijk een hogere premie bedingen. Daarover moeten we opnieuw onderhandelen. Want een WK zonder dekking voor bijvoorbeeld bankgaranties, marketingrechten en terroristische acties is niet mogelijk.''

De angst voor aanslagen is groot bij de organiserende landen. Zuid-Korea wil zelfs voor elke voetballer een lijfwacht aanwijzen. Ook mag tijdens het WK niet boven de stadions in het land worden gevlogen. Japan heeft besloten het veiligheidsbudget met een kwart te verhogen.

Het Internationaal Olympisch Comité heeft de Olympische Spelen niet verzekerd. Dit verklaarde de Duitser Thomas Bach, een van de vier vice-voorzitters. Verzekeringen zijn voor het uitvallen van de Olympisch Spelen – zomer of winter – volgens hem toch niet toereikend.