Duizelingwekkend snel snowboarden

Wie erover denkt om het nieuwe snowboardspel Cool Boarders 2001 voor de Playstation 2 te kopen, kan dat beter niet doen. Er is een veel beter snowboardspel op de markt: SSX Snowboard Supercross. Het is een spel dat alles heeft. De graphics zijn goed, de muziek past bij het spel, het is spannend en verslavend en de navigatie is perfect.

SSX, dat al verschillende prijzen heeft gewonnen, bestaat uit acht zeer gedetailleerde, bochtige parcours door berggebieden en steden. Elke race kan op drie niveaus worden gespeeld, zodat het spel niet snel verveelt. Wie na een paar dagen oefenen alle races en toernooien wint, kan het vervolgens tegen sterkere tegenstanders opnemen. Behalve gewone wedstrijden (`single events' geheten) zijn er toernooien (`world circuit'). Alle single events en world circuits kunnen op verschillende manieren worden gespeeld: als race, freestyle en show off.

SSX kent een goede spanningsopbouw. Het spel begint met twee spelers, die ieder twee outfits en twee snowboards hebben, en twee parcours. De speler moet een aantal races winnen en zijn karakter trucs leren voordat de rest van het spel toegankelijk wordt. Het achtste parcours bereik je alleen als je alle toernooien op de andere banen hebt gewonnen en ook de beste bent in de show off-competitie. Sommige banen zijn ontzettend moeilijk. Een recensent van het online magazine Gamesradar heeft bekend dat hij 22 uur nodig had voordat hij een wedstrijd in `pipedream', een parcours vol half pipes en hekken, had gewonnen.

SSX maakt van het racen een bijna tactiele ervaring. Omdat de controle over de karakters zo goed is en de besturing helemaal klopt, maakt de duizelingwekkende snelheid die de boarders kunnen bereiken een zeer realistische indruk. Het realisme van het spel wordt versterkt door de verschillende sneeuwtexturen. Er is een voelbaar verschil tussen gewone sneeuw, poedersneeuw, verse sneeuw en ijs. Als een speler off piste gaat om een stukje af te snijden heb je echt het gevoel dat je op verse, nog onbetreden sneeuw boardt.

Voor je met het racen begint, is het handig om even te oefenen. Iedere snowboarder, er zijn er acht, heeft een arsenaal aan trucs – met fantastische namen als Rubber Chicken Salad Air en Front Flip Made in Japan – die hem of haar helpen sneller en slimmer te racen. Er is een speciale oefenbaan met een trainer die adviezen geeft over de sprongen, flips en salto's. Een boarder die twintig van de veertig trucs beheerst, krijgt nieuwe kleertjes aan, wat niet onbelangrijk is in het coole snowboardwereldje. Echt cool ben je pas als je alle veertig trucs beheerst en vier outfits hebt om uit te kiezen. Te veel ingewikkelde trucs doen tijdens wedstrijden is suf, bovendien verlies je snelheid en eindig je als laatste.

Fans van SSX kijken vol verwachting uit naar het tweede deel: SSX Tricky, dat eind november uitkomt en de nadruk meer op trucs legt dan op racen. SSX Tricky is uitgebreider dan SSX Snowboard Supercross. Er zijn twee nieuwe parcours en de oude zijn volledig herzien en uitgebreid. Volgens Gamesradar zijn er meer geheime short cuts en meer windstoten. Daarnaast zijn er twaalf spelers in plaats van acht.

SSX Snowboard Supercross. Electronic Arts. Voor PS2. Prijs ca. 140 gulden.

    • Marie-José Klaver