Drie doden Zwolle door salmonella

Als gevolg van een salmonellabesmetting zijn in het verpleegcentrum van de Isala Klinieken in Zwolle drie bejaarden overleden. Dat heeft het bestuur van de Isala Klinieken gisteren bekendgemaakt.

De salmonellabesmetting heeft zowel het verpleegcentrum als het ziekenhuis Weezenlanden getroffen, die samen een van de locaties vormen van de Isala Klinieken. De bron van de besmetting is waarschijnlijk de centrale keuken van het ziekenhuis.

,,Terugredenerend is het mogelijk afgelopen zondag gebeurd', zegt vice-voorzitter J.W. Sindram van de Isala Klinieken. Vooralsnog is onduidelijk welk eten precies de uitbraak van de salmonellabesmetting heeft veroorzaakt. Meestal gebeurt dit door het eten van kip, kalkoen of eieren.

Het verpleegcentrum telt 180 bewoners. Van hen heeft een veertigtal diarree, sommigen met koorts. In het ziekenhuis liggen zo'n 550 patiënten, van wie ruim dertig diarree hebben. Ook een aantal medewerkers van het ziekenhuis en het verpleegcentrum heeft zich gemeld met klachten. Zij worden allen behandeld met antibiotica.

,,We hopen dat het hierbij blijft', aldus Sindram. Gisteravond verkeerde volgens hem niemand in levensgevaar. De overleden bewoners van het verpleegcentrum, een man en twee vrouwen, waren respectievelijk 82, 84 en 90 jaar oud. Twee van hen overleden donderdag, de derde gisteren. Eerst werd verondersteld dat sprake was van een virale infectie. Pas gisteren kwam vast te staan dat het om een salmonellabesmetting ging.

De bacterie die in de Isala Klinieken is aangetroffen, is de zware variant salmonella enteritidis.

Isala Klinieken heeft ,,op alle mogelijke manieren' proberen te achterhalen ,,wie het zou kunnen betreffen', zegt Sindram. Patiënten die deze week uit het ziekenhuis Weezenlanden zijn ontslagen, zijn per brief geïnformeerd. Bij verschijnselen van diarree en koorts moeten zij zich melden bij de huisarts. Ook huisartsen en andere ziekenhuizen en verpleeghuizen in de regio zijn geïnformeerd.

De Keuringsdienst van Waren, de GGD en de Inspectie voor de Gezondheidszorg zijn betrokken bij het onderzoek naar de bron van de besmetting. Sindram: ,,Dit overvalt ons. Maar we proberen zo open mogelijk naar buiten te treden.'

De laatste grote salmonellabesmetting in Nederland dateert van eind 1999. Die uitbraak had plaats in verpleeghuis Nebo in Scheveningen. Daar raakten zeventien mensen besmet, van wie er drie overleden.