De schok

Het was 6 februari 1958. Het zuiden van Duitsland werd geteisterd door een sneeuwstorm. Een vliegtuig van de Britse maatschappij BEA dat onderweg was van Belgrado naar Manchester, maakte een tussenlanding op het vliegveld van München wegens gebrek aan brandstof. Aan boord onder meer de spelersselectie, de technische staf en de bestuursleden van de Engelse voetbalkampioen Manchester United. Na de onderbreking hervatte de piloot de vlucht. Van een vlucht zou tijdens de sneeuwstorm geen sprake meer zijn. Tot tweemaal probeerde de piloot zijn toestel van de grond te krijgen, de tweede keer lukte dat ten dele. Het vliegtuig kreeg niet voldoende hoogte en stortte neer.

Zeven spelers van Manchester United, onder wie de internationals Roger Byrne en Tommy Taylor, waren op slag dood. Drie weken later overleed Duncan Edwards, 18-voudig international en een 22-jarig talent dat liefhebbers in vervoering had gebracht. Manager Matt Busby overleefde de ramp, hoewel hij pas na een langdurig ziekbed zijn werk hervatte.

Dankzij een 3-3 gelijkspel tegen Rode Ster Belgrado, had Manchester United (thuis was met 2-1 gewonnen) zich geplaatst voor de halve finale van de Europa Cup. De ploeg leek op weg naar een finale tegen Real Madrid. Met een reserveteam trad United in de halve eindstrijd na de ramp aan tegen AC Milan. Het was kansloos. Real won de Europa Cup. De Cup die volgens de Engelsen bestemd was voorde zogenoemde Busby Babes.

Dit is de elfde aflevering van een serie over schokkende sportmomenten

    • Guus van Holland