De Kinderkastprijs

Is er nog iets leuks op tv? Volgens de vakjury van de jaarlijkse Kinderkastprijzen voor verdienstelijke en oorspronkelijke Nederlandstalige jeugdprogramma's niet. In een brief over de nominaties klaagt de jury over te weinig nieuwe programma's, te lang lopende formats en series en voorspelbare, weinig doordachte televisie. Verder zijn volgens de jury de ingezonden korte, eenmalige films ,,een verademing tussen de steeds groter wordende stroom wegwerp-tv''.

Ook een kinderjury, bestaande uit leerlingen van 21 scholen, wierp een kritische blik op het tv-aanbod. Opvallend is dat hun nominaties slechts op twee punten overeen komen met die van de vakjury. In de categorie fictie kozen beide jury's voor Boris (regie Simone Dusseldorp, productie Bos Bros en AVRO), een korte film met goed acteerwerk over een jongetje dat een spreekbeurt moet houden over zijn lievelingsdier en in een klas vol kinderen met luizen de hoofdluis als onderwerp kiest. Bij de non-fictie nomineerden beide jury's een aflevering van Klokhuis over asielzoekers.

In de categorie fictie koos de vakjury verder voor het poppenspel Poppentje (regie Camiel Schouwenaar, uitgezonden door de VPRO) en voor de hilarische VPRO-serie Zaai (regie Rachel van Olm) over de hartsvriendinnen Irma en Ingrid, die, gezeten op een hek en in een plattelandsaccent hun `zaaie' leven bespreken.

De publieksjury koos in dezelfde categorie niet zozeer voor humor, als wel voor drama, met Loenatik (regie Mette Bouhuijs, uitgezonden door de VPRO) over patiënten in de kliniek Zonnedael en voor de AVRO-serie De Rode Zwaan (regie Martin Lagestee) waarin twee kinderen een mysterieuze wereld verkennen.

Bij non-fictie koos de kinderjury voor de informatieve, maar toch entertainende programma's Willem Wever (volgende maand ook genomineerd voor een Internationale Emmy) en de Nationale Wetenschapsquiz Junior. De vakjury gaf de voorkeur aan Dag Pappa, Hallo Pappa, waarin kinderen spreken over het overlijden van hun vader, en voor de film Zoeken naar Loedertje, waarin een meisje haar kat zoekt die sinds de vuurwerkramp in Enschede is verdwenen.

Dat er geen programma's van de commerciële zenders genomineerd zijn, komt omdat zij geen programma's inzonden, aldus de Stichting Jeugdinformatie en Cinekid.

De nominaties zijn woensdagmiddag op televisie te zien, waarna kijkers op de website Kinderkast.nl kunnen stemmen op hun favoriet. De Kinderkastprijzen worden zondag 28 oktober uitgereikt tijdens de slotmanifestatie van Cinekid, het jaarlijkse film- en televisiefestival voor de jeugd in Amsterdam.

Nominaties Kinderkast-prijzen, woensdag, Z@ppelin, 13.45-16.00u.

    • Titia Ketelaar