Cistron weer actief

Cistron, dat in september na een hoog opgelopen ruzie met KPN stopte met het aanbieden van snel internet (ADSL), hervat over twee weken zijn activiteiten. Dit heeft het telecombedrijf uit Alphen aan den Rijn gisteren bekendgemaakt.

Cistron heeft het plan om een eigen infrastructuur te bouwen losgelaten. Het gaat nu capaciteit inhuren bij BBned (60 werknemers), een Nederlandse ADSL-aanbieder die onder meer wordt gefinancierd door Telecom Italia. Het netwerk van BBned geeft toegang tot de meeste grote steden in de Randstad. Cistrons eigen netwerk reikte niet verder dan Alphen en Delft.

De ruzie met KPN ging over `co-locaties', ruimte aan de binnen- en buitenkant van wijkcentrales die KPN verhuurt aan zijn concurrenten. ADSL-aanbieders hebben deze locaties nodig om rechtstreeks diensten aan consumenten te kunnen leveren. KPN wilde dat Cistron uitstaande rekeningen betaalde voor aangevraagde verbouwingen in wijkcentrales. Cistron kon deze bedragen (van enkele miljoenen) niet betalen en vroeg faillisement aan. Van de 55 mensen die bij Cistron werkten zijn er nu 28 onslagen, aldus een woordvoerder.