Cameraproducent Polaroid bijna failliet

De Amerikaanse camera- en filmproducent Polaroid heeft gisteren uitstel van betaling aangevraagd. Dit besluit komt drie maanden nadat de directie aankondigde dat het niet meer in staat was om rente te betalen aan haar obligatiehouders.

Als Polaroid, dat in Enschede een vestiging met 600 medewerkers heeft, failliet zou gaan, betekent dat het einde van een bedrijf dat met de introductie van de instantcamera in 1937 aan de basis stond van de popularisering van de fotografie en vooral in de jaren zestig extreem hard groeide.

Het concern slaagde er de afgelopen maanden, ondanks het kortstondige succes van de I-zone camera bij Japanse meisjes in 1999, niet in om een bedrijf te vinden dat Polaroid geheel of gedeeltelijk zou willen overnemen. Onder de Amerikaanse faillissementswet is het mogelijk om met die zoektocht door te gaan.

Polaroid kampt met een schuld van 2,3 miljard gulden en verloor in het tweede kwartaal van dit jaar 270 miljoen gulden. Het bedrijf kondigde een verlies aan van 2.950 banen, eenderde van het personeelsbestand. Daarnaast opende het onderhandelingen met obligatiehouders over een betalingsregeling. Polaroid heeft van een bankconsortium onder leiding van JP Morgan een overbruggingskrediet van 50 miljoen dollar gekregen voor enkele weken.