Britse spoor failliet

Zondag viel het Britse Railtrack om en daarmee kwam een eind aan de vrije markt voor het spoor. De mensen willen niet de mooiste of de goedkoopste trein, maar de eerste die stopt aan het perron. Die moet op tijd zijn en niet verongelukken. Aan die simpele wensen kon het geprivatiseerde spoor niet voldoen. De Engelse regering neemt de trein terug in overheidshanden.

De tussenvariant, verzelfstandiging, waarbij de overheid niet de eigendom maar alleen de zeggenschap weggeeft, is mislukt in Nederland. De Tweede Kamer is ontevreden omdat de NS pas in vier jaar de punctualiteit wil halen van voor de verzelfstandiging: 89 procent. Elders verzelfstandigt het openbaar vervoer vrolijk verder. Het gemeentebestuur van Amsterdam wil het Gemeentevervoerbedrijf vervoer graag vervreemden en Schipholdirecteur Cerfontaine lobbyt om zijn toko naar de beurs brengen. Het leergeld is nog lang niet op.

    • Maarten Huygen