Boogerd en Dekker sluiten financieel pact

Erik Dekker en Michael Boogerd hebben voor de wegwedstrijd van het WK in Lissabon een onderlinge afspraak dat ze elkaar financieel belonen als de ene renner zijn wereldtitel in de finale mede te danken heeft aan de andere renner. Ze noemden gisteren geen bedragen.

Met Dekker en Boogerd telt de Nederlandse wegploeg morgen twee beschermde renners. De kopmannen van Rabobank worden in de landenwedstrijd beschermd door zeven ploeggenoten. Bart Voskamp is de enige Nederlander die bij een andere sponsor onder contract staat. In de afgelopen jaren was vaak sprake van tweespalt in het Nederlandse kamp omdat de renners van TVM niet voor de renners van Rabobank wilden rijden of andersom.

Dekker en Boogerd krijgen ieder steun van twee knechten, die hen zo lang mogelijk uit de wind moeten houden. Dekker arriveerde dinsdag in Portugal, om aan de hitte te wennen en het parcours te verkennen. ,,Ik wil alle randverschijnselen uitsluiten'', verklaarde hij zijn vroege aankomst. ,,Het is een kwestie van vooraf geen fouten maken.''

Boogerd verbleef tot gisteren in zijn Belgische woonplaats Essen. Hij heeft veel getraind, maar twijfelt of hij voldoende wedstrijdritme heeft. ,,Het is anderhalve maand geleden dat ik zo'n zwaar parcours heb gereden'', zei Boogerd. Bij de eerste kennismaking was hij gisteren verrast door ,,het lastige traject''. Het zware parcours is naar zijn zeggen in zijn voordeel.

Dekker maakte gisteren van het tweetal de meest ontspannen indruk. Hij richt zich dit seizoen op het winnen van de wereldbeker en kan deze trofee volgende week na de Ronde van Lombardije in de wacht slepen. Het WK is voor Dekker geen hoofddoel.

Boogerd heeft zijn hele najaar afgestemd op het winnen van de regenboogtrui. Hij verkeerde dit voorjaar in topvorm en reed in de zomer ook een redelijke Tour. In enkele Italiaanse rittenkoersen had hij vorige week ,,goede benen''. Hij won onder andere een etappe in de Ronde van Lucca.

Bondscoach Gerrie Knetemann is optimistisch over de kansen van zijn ,,twee frontsoldaten''. Hij is niet bang dat ,,twee vechtende honden elkaar in de wielen rijden''. De bondscoach noemde het dubbele kopmanschap ,,een luxe postitie''.

Knetemann zei te hunkeren naar succes. Sinds zijn aanstelling als bondscoach, precies tien jaar geleden, hebben de Nederlandse profs alleen zilver (Steven Rooks in 1991) en brons (Leon van Bon in 1997) gewonnen op een WK. ,,Zo'n kans als nu krijgen we maar zelden'', wist Knetemann.

Naast de afzonderlijke afspraak van Dekker en Boogerd stelt de nationale wielerbond (KNWU) een winstpremie van 25.000 gulden in het vooruitzicht. De nummer twee ontvangt 15.000 gulden. De nummer drie krijgt tienduizend gulden.