Berging Koersk 1

Dat de berichtgeving over de gevolgen van de terreuraanslagen het bericht over de berging van de Russische atoomonderzeeërs verdringt, is begrijpelijk.

Niettemin zou een (openings)artikel voorzien van vette kop het minste zijn wat de bergers van de spectaculaire operatie verdienen. Wat de grootste pessimisten een jaar geleden nog voor onmogelijk hielden is gelukt; door de mammoetoperatie komt de Koersk boven water.

Naast applaus, enthousiasme, een lintjesregen voor elke medewerker en de vlag in top, is er bovenal ontzag en bewondering voor de vindingrijkheid, creativiteit, het doorzettingsvermogen en de moed van de bergers.

Het perscentrum in de thuishaven van de Koersk is leeg, de wereldpers heeft andere topics, maar de bergers kunnen in ieder geval verzekerd zijn van de dankbaarheid van de familieleden van de omgekomen bemanning, die nu hun geliefden op gepaste wijze de laatste eer zullen bewijzen.

    • Maresi de Monchy