Asgrauw duel met Belgische coaches

Het vergde enige fantasie, maar op papier was Roda JC-PSV gisteravond een heus degradatieduel en zo speelden de huidige nummers 18 en 13 ook. In een asgrauwe confrontatie tussen twee kwakkelende ploegen onderstreepten de twee Belgische coaches een primeur in de Nederlandse competitie hun verleden als verdediger door een behoudende spelopvatting te dicteren. Opgelucht drukte Erik Gerets met PSV het Roda van zijn voormalige teamgenoot George Leekens door een 1-0 overwinning nog vaster op de laatste plaats. Het was voor de landskampioen dit seizoen de eerste zege buitenshuis.

Als trainer hadden de 52-jarige Leekens en de vijf jaar jongere Gerets elkaar wel eens onder betere omstandigheden ontmoet. ,,Ik had ook liever als de nummer vier van vorig seizoen tegen de nummer één gespeeld'', zei Leekens, die vorige maand bij Roda JC de ontslagen Jan van Dijk opvolgde. Een keer hebben Leekens en Gerets samen in het Belgische elftal gespeeld, al worden beide trainers liever niet herinnerd aan het debacle op 25 april 1976 tegen Nederland (5-0). ,,Ik werd door Rensenbrink en Cruijff alle kanten opgespeeld'', vertelde Gerets glimlachend.

En de toenmalige libero Leekens: ,,Van Binst verzocht me de dekking over te nemen, omdat niemand Cruijff kon afstoppen. Ik zei: `dat kost me mijn plaats in het Belgische elftal'. Met Gerets is het na die wedstrijd nog goed afgelopen. Hij heeft een prachtige carrière gehad.'' De PSV-trainer: ,,Ik stond bekend als een harde verdediger, maar George werd in België niet voor niets Mac the Knife genoemd.'' Leekens, relativerend: ,,Veel overtredingen kwamen vermoedelijk voort uit onkunde. Maar ik heb niet zoveel spelers gekwetst.'' Leekens speelde slechts drie keer voor de Rode Duivels, Gerets kwam tot 86 interlands. De huidige crisismanager van Roda JC fungeerde ook als bondscoach van België. In 1998 loodste Leekens de Belgen naar het WK in Frankrijk, waarna hij een jaar later ontslag nam.

Als coaches stonden Leekens (met Excelsior Moeskroen) en Gerets (bij Lierse SK) vier jaar geleden al tegenover elkaar in de Belgische eerste klasse. ,,Toen heb ik Erik met Lierse kampioen laten worden, want voor mijn vertrek naar de Belgische voetbalbond stond ik met Excelsior Moeskroen bovenaan'', zei Leekens. En hoofdschuddend: ,,Ik wilde Erik niet in diskrediet brengen. Maar PSV heeft zich natuurlijk net zo aangepast aan Roda als wij aan hen. We verkeren momenteel niet in de positie om met drie aanvallers te spelen. Maar ik heb mijn spelers tenminste de mouwen zien opstropen en met veel enthousiasme zien voetballen.''

Leekens was de enige in het Parkstad-stadion van Roda JC, die zoveel elan had gezien. Gerets durfde de waarheid wel te benoemen, want het niveau van de wedstrijd was erbarmelijk. Alleen het resultaat kon de veel geplaagde Gerets uiteindelijk bekoren. ,,Ik zag voor de wedstrijd een batterij fotografen voor mijn dug-out staan en dat is altijd een veeg teken'', zei Gerets sarcastisch. ,,Als sommige fotografen dachten dat ze wellicht de laatste foto van mij als trainer van PSV hebben gemaakt, dan hebben ze zich vergist'', sprak Gerets. Leekens, droogjes: ,,Je bent nu eenmaal fotogeniek, Erik.''

Welgeteld één knappe aanval was voor PSV gisteravond voldoende om in de competitie weer eens drie punten op te strijken. In de achttiende minuut bekroonde De Jong een geraffineerd drieluik tussen Ooijer, Ramzi en schaduwspits Bruggink met een fraai schot langs Roda-keeper Kalac: 0-1. Het angstige Roda stelde daar pas enkele speldenprikken tegenover, toen de aanvankelijk gepasseerde routinier Van der Luer na rust zijn opwachting maakte. Het al even fletse PSV nam genoegen met een minimale overwinning in de wetenschap dat dinsdag het cruciale duel met Lazio Roma in de Champions League op het programma staat.

Gerets vond het dan ook een teken aan de wand dat uitgerekend de oudste speler in het betaalde voetbal, de 38-jarige linksback Jan Heintze, als enige PSV'er een frisse indruk maakte.

PSV kon het zich echter permitteren slaapwandelend naar het eindsignaal te sjokken. Alleen de derde doelman Lodewijks werd nog een keer op de proef gesteld, zij het niet door de aanvallers van Roda JC, maar door enkele Limburgse supporters. Acht minuten voor tijd werd Lodewijks vol geraakt door een aansteker. ,,Een flesje aftershave, bierblikjes en aanstekers, ik kreeg van alles naar mijn hoofd gegooid'', vertelde Lodewijks. ,,Het wordt steeds gekker.''

Na de gestaakte wedstrijd NAC-Willem II, waarbij de Tilburgse doelman De Vlieger werd geraakt door een golfbal en het wangedrag van een Feyenoord-supporter, die een zakmesje naar Bayern-keeper Kahn gooide, zal de KNVB zich moeten beraden op de veiligheid van de spelers.

    • Robèrt Misset