Zanger maakt Live tot top-rockgroep

Andere muzikanten zijn bang om te vliegen, maar zanger Ed Kowalczyk van de Amerikaanse rockgroep Live vindt dat hij juist nu zijn stem moet laten horen. Zijn hondstrouwe publiek is dat hartgrondig met hem eens.

`The world needs people like you', luidde het spandoek dat hij gisteren kreeg aangereikt tijdens de eerste van drie uitverkochte Ahoy'-avonden. Live uit York, Pennsylvania raakte indirect betrokken bij de New-Yorkse tragedie toen een tv-station beelden van de puinhopen van de Twin Towers koppelde aan de in die context veelbetekenende ballade `Overcome' (ontdaan, onder de indruk). Dit nummer van Live's nieuwe album V wordt nu op single uitgebracht en de opbrengst gaat naar burgemeester Rudy Guliani's noodhulpfonds.

In de negen jaar sinds het debuutalbum Mental Jewelry groeide Live uit tot een topgroep, die gewaagd is aan Radiohead als de gedoodverfde opvolger van U2 in de serieuze sector van de commercieel verantwoorde popmuziek. Het optreden in Ahoy' bleef nog net aan de goede kant van bombast en kitsch, met een nummer opgedragen aan de Afghaanse vluchtelingen en een versie van John Lennons `Imagine' om de vredesgedachte te onderstrepen. Ook zonder dat heilige aura kreeg Live de handen op elkaar, in sterke nummers als `Selling the drama' en `They stood up for love' die massaal werden meegezongen.

Met zijn indringend snerpende stem en zijn wonderbaarlijk weelderige haardos (vorig jaar was hij nog praktisch kaal) ging Kowalczyk voor in een feest der herkenning, waarbij hij de zang van `I alone' voor een groot deel aan het publiek kon overlaten. Eens te meer werd duidelijk dat het succes van de muzikaal tamelijk kleurloze soft-rockband Live vooral te danken is aan het charisma van de zanger, die in een handomdraai kan veranderen van een `spirituele' zoeker naar diepere waarheden in een beweeglijk rock & roll-entertainer.

Al te luchtig mocht het ook weer niet worden, dus werd het publiek naar huis gestuurd met de sombere videobeelden van New York na de ramp.

Concert: Live. Gehoord: 12/10 Ahoy, Rotterdam. Herhaling: 13 en 14/10.

    • Jan Vollaard