Winkels van NBBS naar Britse koper

De reisorganisatie Dutch Leisure Group, onderdeel van het Britse beursgenoteerde Airtours, koopt de winkels van de vanochtend failliet verklaarde reisorganisatie NBBS.

Alle ongeveer 200 medewerkers op het hoofdkantoor in Leiden verliezen hun baan. Dit heeft Dutch Leisure Group (DLG) vanochtend bekend gemaakt. De 300 werknemers van de winkels worden opnieuw aangenomen.

Reispakketten van de DLG-merken Marysol, Sunair en Traveltrend zullen de NBBS-reizen vervangen. Die reizen werden samengesteld door de medewerkers op het hoofdkantoor in Leiden. De nieuwe NBBS-winkels zullen naast genoemde merken vliegtickets verkopen en reispakketten van andere touroperators. De merknaam NBBS – de oudste reisorganisatie in Nederland – blijft wel op de gevels staan.

Dutch Leisure Group had tot nu toe geen eigen winkels en verkocht zijn reizen via internet en andere reisbureaus. De moedermaatschappij Airtours beschikt in andere landen wel over een winkelnet. NBBS heeft 55 winkels, met name gevestigd bij zogeheten A-locaties in studentensteden. Zulke plekken zijn schaars en dus moeilijk te verwerven voor relatief onbekende merken als die van Dutch Leisure Group. DLG-directeur Fred van Eijk wil gebruik maken van de ,,kennis en ervaring'' van de ongeveer 300 medewerkers in de NBBS-winkels.

Reizigers die voor het uitstel van betaling een NBBS-reis hadden geboekt, zijn financieel gecompenseerd door de Stichting Garantie Fonds.

DLG is gevestigd in Capelle aan den IJssel en is naar eigen zeggen de vierde reisorganisatie van Nederland met een jaarlijkse omzet van zo'n 320 miljoen gulden. Welk bedrag DLG heeft betaald voor NBBS is onbekend. NBBS zette vorig jaar 312 miljoen gulden om maar leed een verlies van 8,3 miljoen gulden en heeft schulden opgebouwd van zo'n 60 miljoen gulden. Eerder bekeek Travel Unie International de mogelijkheid om NBBS over te nemen omdat Travel Unie (Arke en Holland International) geïnteresseerd was in het jonge publiek dat NBBS van oudsher bedient.

Maar NBBS moest twee weken geleden uitstel van betaling aanvragen nadat ING Bank een krediet opzegde en Travel Unie besloot de NBBS toch maar niet over te nemen. Na de aanslag in de Verenigde Staten op 11 september was het aantal geboekte reizen met 50 procent gedaald omdat NBBS veel vluchten verkocht naar de VS.