Voor Jan Ullrich is wereldtitel tijdrijden een voorafje

Zonder noemenswaardige trainingsarbeid heeft Jan Ullrich gisteren in Lissabon de wereldtitel tijdrijden heroverd. Hij heeft zich beter voorbereid op de wegwedstrijd van komende zondag. Zijn zege in de race tegen de klok is een welkome meevaller voor de Duitse renner, die in Italië in verband wordt gebracht met doping.

Het tekende de kracht van Ullrich dat hij onvoorbereid naar de winnende tijd kon rijden. Natuurlijk wist hij zich gesterkt door de afwezigheid van zijn kwelgeest Armstrong, die na zijn zege in de Tour de France het wielerseizoen voor gezien hield. De meeste tegenstand had Ullrich gisteren van de Brit Millar, de Colombiaan Botero en de Amerikaan Leipheimer.

Het siert Ullrich dat hij ook in het najaar tot de uitblinkers behoort. Hij had voor zichzelf ook iets recht te zetten, na zijn heroïsche nederlaag in de Tour de France, waarin hij met zijn offensieve rijstijl respect afdwong maar met een kater huiswaarts keerde. Schoorvoetend legde hij zich neer bij de suprematie van Armstrong. Met zijn winnende tijdrit in Lissabon toonde Ullrich zich de meest veelzijdige renner van zijn generatie.

Gezien de eerste tussentijden op het zware, technische parcours leek hij in het stadspark van Lissabon bezig aan een oefenrit. Hij staat bekend als slow starter, maar zo traag als gisteren kwam hij zelden op gang. Na vier kilometer had hij al veertien seconden verspeeld op Millar. Halverwege het traject van 39 kilometer had hij nog zeventien seconden achterstand. Aan de finish kwam Millar, die na afloop ontgoocheld was, zeven seconden tekort.

Ullrich leed kostbaar tijdverlies in de bochten, waar hij met zijn lange gestalte niet wendbaar is. Op de rechte stukken kon hij zijn zware versnelling soepel ronddraaien. Hij achterhaalde de Hongaar Bodrogi, die op zijn beurt weer langszij kwam. Het onderlinge duel was een lust voor het oog. Bodrogi, een minuut eerder gestart, leek Ullrich een mentale klap uit te delen met een tussensprint. In het zicht van de finish werden de rollen weer omgedraaid.

Volgens de winnaar had hij moed geput uit de tweestrijd met Bodrogi, die met een vijfde plaats een sterke prestatie leverde. De Oekraïense titelhouder Gontsjar stelde teleur met een elfde plaats. De krachtpatsers waren sowieso in het nadeel op het heuvelachtige parcours. Na afloop spraken de meeste ingewijden niet zonder reden over een `veredelde klimtijdrit'.

Omdat de winnaar altijd gelijk heeft, had Ullrich zijn race verstandig ingedeeld. Bij de voorlaatste tussentijd had hij nog een achterstand van tien seconden. De Belgische ploegleider Pevenage, vertrouwensman van Ullrich bij Telekom en daarom in deze landenwedstrijd achter het stuur in de Duitse volgwagen, wilde zijn pupil niet ontmoedigen en hield het tegenover hem op zes seconden.

Ullrich zei na afloop dat hij tijdens de race vol vertrouwen was in de goede afloop. Toch was hij bij de eindstreep zichtbaar opgelucht. Hij balde zijn vuisten en liet zich in het Duitse wielerkamp door iedereen knuffelen. Hij had zich weliswaar leeg geknokt, gezien zijn snelle herstelvermogen hoeft hij in de wegwedstrijd niet bang te zijn voor `zware benen'. In de Tour de France was hij de afgelopen vijf jaar zelden te betrappen op een jour sans.

Ullrich beseft als geen ander dat de wegwedstrijd veel meer dan de tijdrit bepaald wordt door geluk en toeval. Hij is de grote favoriet, maar er zijn wel dertig outsiders. Zijn land- en ploeggenoot Zabel is ook kanshebber, als de koers langzaam op gang komt en de sprinters kunnen aanklampen. Ullrich kan zondag geschiedenis schrijven door als eerste renner een dubbelslag te halen op de wereldkampioenschappen.

Overigens heeft de 27-jarige al een regenboogtrui in zijn prijzenkast hangen, maar dit kledingstuk mocht hij na de WK in 1993 als amateur dragen. Sinds zijn profdebuut in 1995 bouwde hij een fraaie erelijst op. Hij won de Tour en eindigde in de Franse ronde vier keer op de tweede plaats. Hij won de Vuelta. Hij won olympisch goud bij de Olympische Spelen van Sydney. En gisteren werd hij voor de tweede keer gekroond tot beste tijdrijder.

De blijdschap was des te opmerkelijker, omdat Ullrich door het parket van Florence is gedagvaard wegens doping. Tijdens een grootscheepse zoekactie in de Giro vond de Italiaanse politie dit voorjaar verboden producten in zijn hotelkamer. Volgens zijn ploegarts betreffen het medicijnen waarvoor hij een medisch attest heeft gekregen. Hij slikt geneesmiddelen tegen astma, zoals bijna de helft van het peloton de strenge dopingregels omzeilt met doktersverklaringen die een grootschalige allergie suggereren.

Ullrich maakte ,,geen thema'' van de dagvaarding. ,,Ik hoef ook niet naar Italië om te getuigen. Ik heb alleen een handtekening gezet onder een brief waarin ik mijn medewerking aan het onderzoek heb toegezegd'', zei de nieuwe wereldkampioen.

    • Jaap Bloembergen