VN en Annan delen Nobelprijs vrede

De Nobelprijs voor de vrede is toegekend aan de Verenigde Naties en VN-secretaris-generaal Kofi Annan. Volgens het Nobelcomité heeft de 63-jarige Annan de organisatie `nieuw leven' ingeblazen.

Het Nobelcomité in Oslo prees de Verenigde Naties als een organisatie die voorop loopt met haar inspanningen om wereldwijd vrede en veiligheid tot stand te brengen. Volgens het comité heeft de uit Ghana afkomstige Annan de nadruk gelegd op de verantwoordelijkheid van de VN inzake de rechten van de mens. Sinds zijn aantreden als secretaris-generaal in 1997 heeft Annan de VN `nieuw leven' ingeblazen, aldus het Nobelcomité vanochtend.

Het is de eerste keer dat de Verenigde Naties de prijs, 10 miljoen Zweedse kronen (bijna twee miljoen gulden), wordt toegekend. In het verleden hebben vijf suborganisaties van de VN de Nobelprijs voor de vrede gekregen, waaronder de vredesmachten (1988) en de vluchtelingenorganisatie (1981).

Kofi Annan gold als grote favoriet voor de vredesprijs, die dit jaar een eeuw bestaat. Er waren 136 kandidaten. Ook het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag werd beschouwd als een serieuze kanshebber.

Volgens het Nobelcomité heeft Annan zich sterk gemaakt voor de bestrijding van aids en internationaal terrorisme en wordt onder zijn leiding het `bescheiden' budget van de Verenigde Naties efficiënter besteed. ,,In een organisatie die nauwelijks meer kan worden dan haar leden toestaan heeft hij duidelijk gemaakt dat soevereiniteit geen schild kan zijn waarachter lidstaten hun overtredingen verbergen'', zegt het comité. De VN-Veiligheidsraad verlengde het mandaat van de als zeer kundig beschouwde Annan in juni unaniem met nog eens vijf jaar. Hij begon zijn carrière bij de Verenigde Naties in 1962.

Het comité sloot de bekendmaking van de winnaars af met de verklaring dat ,,de enige bespreekbare weg naar mondiale vrede en samenwerking via de Verenigde Naties loopt''. De Nobelprijs voor de vrede werd in 1901 in het leven geroepen om mensen of landen te belonen die vrede hadden gesloten. Vanaf de jaren zestig gaf het Nobelcomité de prijs steeds vaker als aanmoediging. Zo kreeg de Zuid-Koreaanse president Kim Dae-Jung de prijs vorig jaar voor zijn `zonneschijnpolitiek'.

Secretaris Geir Lundestad van het Nobelcomité zei dat de winnaar ruim twee weken na de aanslag op het World Trade Center was gekozen. ,,Natuurlijk waren we ons zeer bewust van die gebeurtenis'', zei hij.

annan: pagina4

hoofdartikel: pagina 7