`Solidariteitsfonds'

De Europese Commissie werkt aan een `solidariteitsfonds' voor de luchtvaartsector. Analoog aan de Britten willen de Europese lidstaten een overkoepelende `verzekeringspool' opzetten, waar luchtvaartmaatschappijen in economisch barre tijden gebruik van kunnen maken.

Dat zei minister Zalm (Financiën) gisteren in een debat met de Tweede Kamer over de komende vergadering van Europese ministers van Financiën, maandag en dinsdag in Brussel.

Zalm liet tevens weten dat hij niet van plan is de Nederlandse luchtvaartmaatschappijen financieel te steunen. Hij vindt dat de huidige malaise in de sector in principe tot de reguliere bedrijfsrisico's gerekend moet worden. Hij sloot niet uit dat als lidstaten toch individueel besluiten hun nationale maatschappijen te steunen, ook Nederland toch nog over de brug zal komen met financiële steun. Dat heeft echter niet zijn voorkeur.

De luchtvaarstector is mede door de aanslagen in de Verenigde Staten ernstig in de problemen geraakt. Verzekeraars trokken hun handen af van de bedrijven, zodat de Europese lidstaten inderhaast een herverzekeringsplan moesten opstellen.

Zalm zei te verwachten dat de termijn van 30 dagen die de lidstaten hadden afgesproken als termijn voor de overbruggende herverzekering, verlengd zal worden tot het einde van dit jaar. De resterende periode heffen de lidstaten echter een marktconforme premie bij de luchtvaartsector.