Selectie Televisie & Radio

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Een reportage over de economische problemen in Pakistan en een gesprek met de Pakistaanse socioloog Sharuk Khan. Verder aandacht voor de Nobelprijs voor de Vrede, die vandaag – ondanks de crisis in de wereld – is uitgereikt aan Kofi Annan. Ned.2, 18.15-18.43u.

De achtste dag. Reportages over zinloos geweld. In Axel heeft een echtpaar zijn tuin ingericht met Amerikaanse vlaggen en teksten als `Stop zinloos geweld' en in Noordwijk wordt het spoor van racistisch geweld gevolgd dat losbarstte na de moord op een 16-jarige jongen. Ned.3, 20.00-20.30u.

Nova. Onder meer een gesprek met schrijver Jan Wolkers die over de aanslag op het World Trade Centre in New York het gedicht `Manhattan' heeft geschreven. Het is te lezen op pagina 2 van het Cultureel Supplement (...De helse krater/ Opent zijn muil/ En bijt het staal/ Tot hekwerk./ Holy shit!). Ned.3, 22.30-22.55u.

DOCUMENTAIRES

Zembla. De veertienjarige Shurat uit Irak pleegde in mei van dit jaar zelfmoord. Vlak daarvoor had ze gehoord dat haar asielverzoek definitief was afgewezen. Sinds 1998 moeten uitgeprocedeerde Irakezen terug naar Noord-Irak. Over de theorie en praktijk van het asielbeleid. Ned.3, 21.15-21.50u.

PRAATPROGRAMMA

De leugen regeert. Aandacht voor de berichtgeving over miltvuur en een historisch overzicht van televisiepropaganda in eerdere door de Amerikanen gevoerde oorlogen. Ned.3, 20.30-21.15u.

Barend & Van Dorp. Gasten zijn de minister van Ontwikkelingssamenwerking Eveline Herfkens en de Vlaamse acteur Jan Decleir die vertelt over zijn rol in de film De verlossing naar het gelijknamige toneelstuk van Hugo Claus. RTL4, 22.30-23.30.

Storing. Regisseur Johan Nijenhuis van de film Costa! praat over het succes van de gelijknamige tv-serie en over drama op de Nederlandse televisie. Verder geven Fokke & Sukke en cabaretier Vincent Bijlo hun eigen kijk op de afgelopen week. Ned.2, 23.20-23.55u.

AMUSEMENT & KUNST

Uitreiking Gouden TeleVizier-Ring 2001. Rechtstreeks verslag van de gala-uitzending waarin de 36ste Gouden TeleVizier-Ring voor het beste televisieprogramma van afgelopen seizoen wordt uitgereikt. Daarnaast worden er prijzen uitgereikt voor o.a. de beste televisieman en -vrouw van afgelopen seizoen. Met tussendoor optredens van Andrea Bocelli en Trijntje Oosterhuis. Ned.2, 20.27-21.50u.

Smaak. Met keer cabaretière Lenette van Dongen over wat er deze week in het theater te zien is en verder aandacht voor de musical Foxtrot. Ned.1, 22.35-23.20u.

Medialab. Tweede aflevering van een serie waarin nieuw talent de kans krijgt ideeën te realiseren. Vanavond geeft Yorin-reisprogrammamaakster Floortje Dessing haar mening over de proefuitzendingen (pilots) van Bodytalk, Sound Bites en Weg met Jaspers. Ned.1, 0.08-1.07u.

FILM

Off Beat (Michael Dinner, 1986, VS). Romantische komedie. Bibliothecaris Judge Reinhold geeft zich uit voor politieman en valt voor agente Meg Tilly. Helaas wil zij in amoureuze zin niets met collega's van doen hebben. Net5, 20.30-22.10u., met reclame.

Con Air (Simon West, 1997, VS). Slimme, climaxrijke formule-film in het genre van de high-tech-actie. Criminelen, onder wie psychopaat John Malkovich en seriemoordenaar Steve Buscemi, maken zich meester van het vliegtuig dat hen transporteert. De onschuldig veroordeelde Nicolas Cage meldt zich als geheime bondgenoot van de autoriteiten. SBS6, 20.30-22.35u., onderbroken door reclame.

Cocktail (Roger Donaldson, 1988, VS). Onnozele zedenkomedie grossiert in kroegwijsheden. Tom Cruise ontpopt zich tot bij de dames populaire barman en leert dat nietsontziende ambitie onderdoet voor een fatsoenlijk gezinsleven. VRT, 21.35-23.18u.

. Alien Resurrection (Jean-Pierre Jeunet, 1997, VS). Sigourney Weaver speelt een gekloonde versie van haar in de vorige aflevering gesneuvelde Ellen Ripley in amusante vierde deel van de high tech sciencefictionserie over buitenaardse monsters met een meedogenloze voortplantingsdrift. Tegenspeelsters Winona Ryder onderstreept de vrouwelijk superioriteit in deze film. Yorin, 22.00-0.05u., met reclame.

. De lift (Dick Maas, 1983, Nederland). Zie Film-vooraf. Effectieve griezelthriller over moordlustige lift, waarmee latere regisseur van o.a. Flodder zich een slimme navolger betoonde van John Carpenter, Ridley Scott, Steven Spielberg en Brian de Palma. Net5, 22.10-24.00u., met reclame.

Ghosts Can't Do It (John Derek, 1991, VS). Met Golden Raspberry Awards voor slechtste film, slechtste regie en slechtste actrice bekroonde komedie waarin Bo Derek aantrekkelijk mannenlichaam zoekt voor ziel van overleden Anthony Quinn. RTL5, 22.30-0.15u., met reclame.

Marnie (Alfred Hitchcock, 1964, VS). Destijds in brede kring als mislukt beschouwde psychologische thriller. Sean Connery ontfermt zich over kleptomanische Tippi Hedren en ontrafelt haar jeugdtrauma. Canvas, 23.30-1.35u.

. Dropouts (Will Wissink, 1998, Nederland). Licht romantische, licht realistische film laat zien hoe drie daklozen overleven in Amsterdam tijdens de zomer van 1997, toen de Eurotop de stad zowel gezelliger als onverdraagzamer maakte. Regisseur Wissink gunt zijn hoofdrolspelers wat geluk voordat verslaving en verbittering hun rechten weer opeisen. Trok in de bioscoop 903 bezoekers. Ned.3, 23.53-1.40u.

Dirty Mary, Crazy Larry (John Hough, 1974, VS). Achtervolgingen per auto vormen hoofdschotel van film waarin coureurs Peter Fonda en Adam Roarke en groupie Susan George een supermarkt beroven. BBC1, 0.05-1.35u.

The Dentist (Brian Yuzna, 1996, VS). Griezelthriller met Corbin Bensen als bedrogen tandarts die onze angstigste fantasieën realiseert. Kreeg vervolg. RTL4, 0.15-2.00u., onderbroken door reclame.

. Brides of Dracula (Terence Fisher, 1960, Engeland). Hoogtepunt in de Dracula-films van het Britse Hammer. Baron Meinster (David Peel) ontregelt als vampier een meisjesschool. Net5, 0.25-1.50u., met reclame.

. Top Hat (Mark Sandrich, 1935, VS). Derde musical van Astaire & Rogers wordt wel beschouwd als de archetypische Fred'n'Ginger movie. Persoonsverwisseling tegen Art Déco-decors. Irving Berlin-nummers: No Strings, Isn't This a Lovely Day, Cheek to Cheek. Morgen, BBC2, 10.15-11.50u., zwart-wit.

RADIO

Kunststof. Gesprek met beeldend kunstenaar Armando van wie vanaf zondag in het Armando Museum in Amersfoort de tentoonstelling De Schoonheid van het Kwaad te zien is. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van beeldend kunstenaar Guusje Kaayk in Tiel besprekingen van het boek De islam is modern van de Belgische islamologen Daniël de Smet en Jan van Reeth, de film Sexy Beast en de nieuwe cd van de Engelse singer-songwriter Graham Parker. In het tweede uur praat de 82-jarige schilder, graficus en decor- en kostuumontwerper Nicolaas Wijnberg over zijn werk en leven. 747AM, 22.02-24.00u.

VPRO Jazz op 4. Opnamen van het ZAPP Strijk Kwartet waarvan de leden klassiek zijn opgeleid, maar zich richt geïmproviseerde muziek. Radio 4, 23.00-24.00u.