Poeh is jarig!

Winnie de Poeh is jarig! Precies 75 jaar geleden, op 14 oktober 1926, kwam in Engeland het boek Winnie-the-Pooh van de schrijver A .A. Milne uit, met tekeningen van Ernest Shepard.

Eigenlijk zijn er twee Poehs: de echte Poeh en de Disney Poeh. De Disney Poeh is geel, hij draagt een rood shirtje waar zijn buik bijna uitbarst en hij lacht. Hij zit in tekenfilms waarvan ook boeken zijn, maar hij staat ook op sokken, rugtassen, sleutelhangers, spaarpotten, klokken, koektrommels, limonadeglazen, etui's, poëzie-albums, dagboeken met een slot en plastic tafelkleden.

De echte Poeh, die dus door Ernest Shepard getekend is, staat ook op etui's, gummen en opbergdozen, enzovoorts, maar dan met op de achterkant heel klein geschreven: © The Milne Estate. En ze lachen nooit. Dat kan ook niet.

Want in de verhalen van Milne wordt soms gelachen, maar ook veel getobd. Knorretje is klein en daarom vaak bang, voor Wilde Beesten en overstromingen en in bad gedaan worden. Konijn is een kattekop. Uil ziet altijd overal de ernstige kant van in en Iejoor denkt eeuwig dat hij tekort komt en dat niemand hem aardig vindt. Poeh zelf droomt veel weg en verzint liedjes, maar ook hij heeft zorgen, over of er wel genoeg honing is bijvoorbeeld.

In zijn tekeningen heeft Shepard dit allemaal laten zien: die zijn een beetje donker, vol streepjes en schaduwen. De dieren en hun baasje Christoffer Robin zijn aan het werken en nadenken.

Voor wie meer over Poeh wil weten, is er nu het boek Waar Poeh vandaan kwam, van de schrijver Brian Sibley. Sibley is een groot Poeh-liefhebber en hij heeft alles tot op de bodem uitgezocht: wie de beer uit Milne's verhalen eigenlijk was, namelijk de knuffel van zijn zoontje Christopher Robin, die weer Christoffer Robin heet in het boek. Waar de naam Winnie-de-Poeh vandaan komt: Winnie was een beer uit de dierentuin, Poeh een zwaan.

Maar het leukste nieuwe boek is helemaal niet nieuw: Winnie-de-Poeh, zoals het door schrijfster Nynke van Hichtum in 1929 voor het eerst voor Nederlandse kinderen werd naverteld. Christoffer Robin heette bij haar nog Janneman Robinson, Klontemiggels waren Flipperdeflaps en `Wat denk je' was `Wat dunkt je'. Deze goeie ouwe Poeh is nu weer gloednieuw te koop, met een mooie ouderwetse kaft van stof eromheen.

Brian Sibley: Waar Poeh vandaan kwam. Het levensverhaal van een Beer met Heel Weinig Hersens. Uitg. Van Goor, ƒ36,95. `Winnie-de-Poeh, voor Nederlandse kinderen naverteld' door N.van Hichtum, Van Goor, ƒ25. `De wereld van Poeh', omnibus van Winnie de Poeh en Het huis in het Poeh-hoekje, ƒ44,10.

    • Sandra Heerma van Voss