Plannen Genzyme voor Pharming

Het Amerikaanse bedrijf Genzyme heeft plannen klaarliggen om de konijnenboerderij van het Nederlandse biotechnologische bedrijf Pharming in het Belgische Geel om te bouwen. Het gaat om een investering van 200 tot 350 miljoen gulden. Dat zei vice-bestuursvoorzitter J. van Heek van Genzyme gisteren.

Op de konijnenboerderij produceren Genzyme en Pharming sinds 1998 een experimenteel medicijn tegen de dodelijke spierziekte van Pompe. Het medicijn, alfa-glucosidase, wordt gewonnen uit de melk van genetisch gemanipuleerde konijnen. Genzyme en Pharming kondigden vorig jaar al aan dat ze de productie van alfa-glucosidase in konijnen op termijn stop willen zetten. De bedrijven willen het medicijn op grote schaal gaan produceren via genetisch gemanipuleerde hamstercellen.

Omdat Pharming in ernstige financiële problemen is geraakt, heeft het zich onlangs teruggetrokken uit de joint venture met Genzyme. Het bedrijf heeft inmiddels een bod gedaan op de boerderij in Geel maar Pharming, dat aandeelhouder is van de high-tech boerderij, heeft het aanbod afgewezen omdat ze het te laag vond.

Het plan van Genzyme is onderdeel van een initiatief om de capaciteit voor de productie van medicijnen wereldwijd aanzienlijk uit te breiden. Volgens Van Heek gaat het om een investering van 350 miljoen dollar (850 miljoen gulden). Hiermee wil het bedrijf installaties bouwen voor de grootschalige kweek van genetisch gemanipuleerde hamstercellen. Genzyme gebruikt deze technologie nu al voor een medicijn tegen de ziekte van Gaucher, waarbij een vetachtige substantie zich ophoopt in milt, lever, longen en soms de hersenen.