OM wil liever geen wapenexport naar Pakistan

Is wapenexport naar Pakistan ineens een goede daad sinds 11 september? De advocaat vindt van wel. Het OM vindt vooral dat smokkel verboden is.

De rechter kent zijn klassieken; ,,Ik ga wel eens naar de film en'', hij wijst op een tekening tussen de dossiers, ,,dat lijkt me wel zo'n ding waarmee je Schwarzenegger een busje ziet opblazen''. Hamid M. kan niet zeggen of het een tekening van een bazooka is of niet, die de rechter hem voorhoudt. Hij heeft het wapen nooit in handen gehad. Hij heeft zelfs geen van de wapens waar het om gaat ooit gezien.

Gisteren stond voor de rechtbank in Amsterdam de in Pakistan geboren zakenman M. terecht. Hij wordt er van beschuldigd met zijn bedrijf, de A en K Handelscombinatie Groep, zonder de benodigde papieren in grote hoeveelheden granaten, mortieren, anti-tankwapens, machinegeweren en handgranaten te hebben gehandeld.

De president van de rechtbank blijft stilstaan bij de onderdelen voor 90.000 handgranaten: de granaatwand, met daarin 5.000 splinters. ,,Heeft u nooit gedacht, daar moet je een vergunning voor hebben?'' Volgens H. gaf de regering van Pakistan het vereiste en door exportland Joegoslavië verzochte end user certificate af, dat was voor hem voldoende.

In de beschrijvingen die bij M. zijn gevonden worden de begrippen `security kits' en `alarm units' gebruikt, of `elektronica'. Vond M. dat niet raar? Nee, hij wist dat het om machinegeweren ging, maar dat waren nu eenmaal de bewoordingen die zijn cliënten in Macedonië en Pakistan kozen.

Nadat hij wist dat er sancties waren afgekondigd tegen Pakistan, na nucleaire proeven in 1998, bleef M. doorgaan met zijn handelsbemiddeling. Waarom vroeg hij toen geen vergunning aan? Omdat, zegt M., er bij zijn handel geen goederen werden verkocht afkomstig van een land uit de Europese Gemeenschap. De sancties hadden, naar zijn indruk, alleen betrekking hadden op zulke goederen.

M. een keurig uitziende heer, zegt dat hij na de beëindiging van de oorlog in de Balkan naar Joegoslavië is gegaan. Daar, legt advocaat O. Hammerstein uit, was de enige industrie van naam de wapenindustrie en na de vrede was sprake van overcapaciteit.

Officier van justitie J.Tonino zegt: ,,Strategische goederen zijn altijd vergunningplichtig'' en als machinegeweren geen strategische goederen zijn, wat dan wel? Hij eist een boete van 75.000 gulden, vier maanden gevangenisstraf of 240 uur dienstverlening en negen maanden voorwaardelijk.

Na de aanslagen van 11 september had advocaat Hammerstein niet verwacht dat deze zaak nog voor zou komen, zegt hij. ,,Europa moet Pakistan nu bijstaan in de strijd tegen de Talibaan'' en dat is precies wat zijn cliënt doet. Hammerstein meent verder dat de handel van zijn cliënt `Nederland niet fysiek raakte'. M. probeert naar zijn zeggen nu ook in kleding en schoenen actief te zijn en heeft de indruk dat hij daarin, nu de sancties tegen Pakistan zijn opgeheven, ook succesvol kan zijn. Uitspraak op 25 oktober.