New York weigert gift Saoedische prins

De stad New York heeft gisteren besloten een gift van 10 miljoen dollar van een Saoedische prins te weigeren omdat hij zijn cadeau liet vergezellen door kritiek op de Amerikaanse buitenlandse politiek.

De gulle gever, prins Alwalid bin Talal bin Abdulaziz, bracht gisteren samen met burgemeester Rudolph Guiliani een bezoek aan het bij de aanslag van 11 september verwoeste World Trade Center. Prins Alwalid, neef van koning Fahd, een van de rijkste mannen in de wereld en een belangrijke investeerder in Amerikaanse bedrijven, noemde de verwoesting ter plekke, toegeschreven aan de in Saoedi-Arabië geboren Osama bin Laden, ,,een verschrikkelijke misdaad''. ,,Wij zijn hier om Amerika en New York te vertellen dat Saoedi-Arabië volledig achter de Verenigde Staten staat'', zei hij.

Maar in een verklaring die tijdens het zijn bezoek aan journalisten werd uitgedeeld, meldde hij dat de Amerikaanse regering ,,haar politiek in het Midden-Oosten met herzien en een evenwichtiger standpunt moet innemen ten opzichte van de Palestijnse zaak''. ,,Onze Palestijnse broeders worden steeds afgeslacht door toedoen van de Israëliërs terwijl de wereld de andere wang toekeert.''

Giuliani reageerde op een persconferentie zeer scherp. Hij zei dat er geen rechtvaardiging kon zijn voor een aanslag waarbij duizenden mensen het leven hadden gelaten. Hij noemde de verklaring ,,hoogst onverantwoordelijk en zeer, zeer gevaarlijk''. ,,Niet alleen zijn dergelijk verklaringen fout'', zei hij, ,,ze zijn onderdeel van het probleem''. Een van zijn woordvoerders voegde er later aan toe dat Alwalids cheque zou worden teruggestuurd. ,,Wij gaan de cheque niet accepteren – punt uit.'' Een woordvoerder van de prins zei later dat deze nog niet van de affaire op de hoogte was en dus geen commentaar kon geven.

Intussen groeit in de VS de kritiek op Saoedi-Arabië in het algemeen. De New York Times schreef gisteren dat de weigerachtigheid van deze belangrijke Amerikaanse bondgenoot om concrete Amerikaanse verzoeken in de strijd tegen Bin Ladens terrorisme in te willigen, de relatie onder druk zet. Volgens de krant had Riad tot dusverre geweigerd om tegoeden van Bin Landen en medestanders te bevriezen, en zich ook niet erg coöperatief getoond in het onderzoek naar de vliegtuigkapers die zich met hun gekaapte toestellen op 11 september in het World Trade Center en het Pentagon boorden. De meerderheid van de kapers waren Saoediërs. Amerikaanse regeringswoordvoerders zeiden later wel degelijk tevreden te zijn over de Saoedische opstelling. Maar de krant had daar ook een verklaring voor: Washington begrijpt hoe moeilijk de Saoedische regering het heeft, heen en weer geslingerd tussen haar militaire alliantie met de VS en zijn fundamentalistisch-islamitische achterban.

Overigens mocht de Britse premier Blair gisteren niet op bezoek komen in Saoedi-Arabië, wegens ,,logistieke problemen''. Volgens bronnen bij het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken waren de Saoediërs bang dat Blairs bezoek de anti-Westerse sentimenten zou aanwakkeren.