Miltvuur in Den Haag is vals alarm

In Den Haag heeft een vermeende miltvuuraanslag gisteren voor opschudding gezorgd. Een eerste analyse heeft echter uitgewezen dat er vrijwel zeker sprake is van vals alarm.

Gisteravond ontstond commotie nadat bewakers van de ambassade een envelop met een verdacht poeder in handen kregen. Onmiddellijk werd door laboratorium ID-Lelystad een onderzoek gestart naar mogelijke besmetting met de antrax-bacterie, die miltvuur veroorzaakt. Aan het begin van de middag was het volgens het ministerie van Volksgezondheid nog niet duidelijk om wat voor poeder het wel zou gaan. De bewakers zijn niet onderzocht, aldus een woordvoerder van het ministerie.

Burgemeester Deetman van Den Haag zei gisteren voor de lokale radio dat hij niet door de Amerikaanse ambassade op de hoogte was gesteld maar door de GGD en door Radio West. ,,Het heeft mij wat verbaasd dat de Amerikaanse ambassade zoiets meldt zonder de autoriteiten hier direct in te lichten en met name de burgemeester.'' De burgemeester pleitte voor het ,,betrachten van nuchterheid''.

Na drie bevestigde gevallen van miltvuurbesmetting in de VS, is de angst in Nederland en andere landen voor een bioterroristische aanslag groot. Burgers hoeven zelf geen maatregelen te nemen om zich daartegen te verdedigen, vindt minister Borst (Volksgezondheid). Zij gaat er vanuit dat zij afdoende maatregelen heeft getroffen om afdoende te reageren op een eventuele aanslag met infectieziekten. Zo stuurde de Inspectie voor de Gezondheidszorg gisteren een circulaire naar artsen en relevante medische instellingen om ze alert te maken op de mogelijkheid van een aanslag. Verder worden ze eraan herinnerd dat ze bijzondere infectieziekten verplicht direct moeten melden.

Koeriersbedrijf United Parcel Service (UPS) in Nederland heeft zijn medewerkers gewaarschuwd voor verdachte blauwe pakjes met daarin een gevaarlijke chemische stof. Volgens manager H. Kameraad van UPS kwam de melding van een klant die zaken doet met Saoedi-Arabië. Op basis van de waarschuwing besloot het bedrijf chauffeurs en laders in de zes verdeelcentra van UPS in Nederland te waarschuwen. Tot nu toe zou er nog niet een dergelijk pakketje zijn aangetroffen.

In Quebec (Canada) werd gisteren uit voorzorg het hoofdkantoor van de politie ontruimd. Er was een boodschap binnengekomen dat in het gebouw een pakketje lag met een gevaarlijke bacteriologische stof. Er werd niets gevonden.