`Kwaad zijn op Timmer heeft geen zin'

Marieke Wijsman (26) was een van de gedupeerden toen Marianne Timmer besloot af te zien van een privé-ploeg. Op eigen kosten bereidt ze zich nu in Inzell voor op het schaatsseizoen.

Marieke Wijsman maakte deel uit van de commerciële ploeg-in-wording van Marianne Timmer. Tot tweevoudig olympisch kampioene Timmer vorige maand de verrassende overstap maakte naar Spaar Select, de ploeg die getraind wordt door haar echtgenoot Peter Mueller.

Wanneer ben je door Timmer benaderd om in haar ploeg te komen?

,,Ik heb mezelf aangeboden'', zegt Wijsman via de telefoon vanuit Inzell. ,,Na het vorige seizoen heeft de KNSB me op straat gezet en dat kwam voor mij heel onverwacht. Ik had geen superseizoen gedraaid en door een hernia en een ernstige val (eind februari in Calgary waarbij ze een schedelbasisfractuur opliep, red.) heb ik er ook niet veel meer van kunnen maken. Toch heb ik goed gereden in de worldcups en op het NK sprint. De vorm was er. Ik hoorde dat Marianne een eigen ploeg ging maken en dacht, dit is mijn kans. Dat was een mooi moment om me aan te bieden. We hebben de afspraak gemaakt dat ik een trainingskamp mee zou gaan; een proefperiode, in juni. Dat is van beide kanten goed bevallen. Twee weken in Toscane, daarna in Sankt Moritz. Ook met trainer Wopke de Vegt, de twee Poolse schaatsers uit de ploeg en de fysiotherapeut.''

Wanneer hoorde je dat Timmer stopte met haar eigen ploeg?

,,We zouden naar Mallorca gaan, maar toen zei Marianne dat er geldproblemen waren en dat er nog geen sponsor was. Ze wilde geld achter de hand houden voor andere kampen. We waren net terug uit Salt Lake City. Toen gingen we in Zuidlaren trainen, begin september, maar in de eerste week kwam ze op donderdag niet opdagen. Ik kreeg van haar een sms'je, dat we die avond om acht uur een vergadering zouden hebben. Ze is eerst gaan praten met Wopke en na dat gesprek is meteen het persbericht naar buiten gebracht. Om half negen stond het nieuws al op Teletekst. Toen kreeg ik telefoontjes van vrienden die dat hadden gelezen. Terwijl ik nog zat te wachten om bij het gesprek te komen. Marianne had twee mannen bij zich, onder wie een financieel adviseur. Die deden het woord en er werd aan de drie sporters niet meer meegedeeld dan wat er in het persbericht stond. Met vijf minuten stonden we weer buiten.''

Dus je hebt er met Timmer niet persoonlijk over gesproken?

,,De volgende dag is ze al naar Tenerife vertrokken, waar Spaar Select op trainingskamp was. Ik heb m'n spullen gepakt en ben die avond naar huis gegaan. We hebben elkaar niet meer gesproken. Dat weekend ben ik naar Calgary vertrokken en daar heb ik haar even gezien. En kort gesproken, op het ijs. Ze zei, `kom even koffie doen, dan kunnen we bijpraten'. Dat is er niet meer van gekomen.''

Neem je haar iets kwalijk?

,,Ze koos voor zekerheid. Dat kon ik wel snappen. Ik baalde natuurlijk. Toen ik las dat we wél een sponsor hadden, ging ik twijfelen. Terugkijken heeft geen zin. Ik kan kwaad op haar zijn of verdrietig, maar daar schiet ik niks mee op.''

Hoe zag je toekomst er tot die D-Day in Zuidlaren uit?

,,Ik had nog geen vast contract bij Marianne. Dat zou ik krijgen als ik goed zou rijden op het NK afstanden (2-4 november in Groningen, red.). Als ik daar goed zou rijden, zou ik een vast contract en dus weer een inkomen hebben gekregen. In die zin zag het er stabieler uit dan nu.''

Hoe groot is de kans dat je van subtopper een topschaatsster wordt?

,,Ideaal is de voorbereiding absoluut weer niet geweest. Tot nu toe had ik elk jaar een zware blessure of was de thuissituatie heel onstabiel. Daardoor kon ik nooit een goed seizoen draaien. Ik wil twee, drie jaar een vlekkeloze voorbereiding hebben en dan er staan. Toch verwacht ik nog steeds veel van het komend seizoen.''

Je bereidt je nu op eigen kosten voor op het nieuwe seizoen. Hoe lastig is het om low budget van de ene ijsbaan naar de andere te gaan?

,,Ik wil het gewoon goed doen. Het niveau in Nederland is zo hoog, dat het niet werkt als je het maar half doet. Vandaar dat ik drie weken in Calgary heb gezeten en nu twee weken in Inzell ben. Daar moet je gewoon even wat geld tegen aangooien. Het lastigste vind ik nog dat er zoveel geregel bij komt kijken. Zodra Thialf open is, kan ik niet binnenlopen en even lekker gaan trainen. Je hebt geen Aegon-pak aan (hoofdsponsor van de schaatsbond, red.) en je bent niet van een commerciële ploeg, dus je moet alles zelf regelen om op een bepaald uur te kunnen trainen. Daar gaat heel veel tijd en energie in zitten.''

Is de bodem van de spaarpot in zicht?

,,Ik heb gelukkig bij de KNSB en ook met name van Aegon een mooi contract gehad in de afgelopen twee jaar. Ik heb wel een eigen flat, maar ik heb altijd goed gespaard, dus ik leef nu van m'n spaarcenten. Calgary en dit kamp betaal ik daarvan. De rest van het seizoen ook. Ik houd zoveel van de sport dat ik dat er even voor over heb. Ik houd alles netjes bij, met bonnetjes, maar ik heb het nog niet opgeteld omdat ik bang ben dat ik schrik.''

Een jaar geleden kon je naar Spaar Select, maar dat heb je niet gedaan.

,,Daar heb ik spijt van. Toen Peter Mueller in 1999 van de KNSB naar Spaar Select ging (Wijsman zat tot dat moment in de kernploeg van de Amerikaan, red.) was daar geen ruimte voor mij. Het management wilde alleen toppers. Het jaar daarvoor hadden Annamarie Thomas en ik bij Henk Gemser in de kernploeg gezeten. Annamarie vond het het heel prettig om met mij te trainen. Ze kon naar Spaar Select en wilde mij er graag bij hebben. Terugkijkend was Spaar Select een betere keus geweest. Had ik beter over na moeten denken.''

Wie coacht je nu?

,,Wopke de Vegt schrijft mijn programma's. Vanaf de zijlijn begeleidt hij me nog een beetje.''

Hoe lastig wordt het om je voor de Olympische Spelen in Salt Lake City te plaatsen?

,,Om te beginnen zijn de NK afstanden in november heel belangrijk. En als ik daar niet goed in vorm ben, dan heb ik nog een paar maanden. Ik voel me hartstikke lekker en technisch rijd ik sterk. Dat zeggen andere mensen ook.''

Heb je overwogen te stoppen met schaatsen?

,,Nee. Ik heb heel nuchter gereageerd. De schok dat ik niet meer in het KNSB-team zat was zo groot dat ik dacht, dit kan er ook nog wel bij. Ik heb nu wel meer zelfvertrouwen gekregen. Je komt erachter dat je heel veel dingen zelf kan.''

    • Ward op den Brouw