Inwoners van Kabul zijn doodsbang

De inwoners van Kabul zijn doodsbang door de al dagen durende bombardementen. ,,We dachten dat ons laatste uur had geslagen.''

Probeer de inwoners van Kabul maar eens uit te leggen dat de Amerikaanse oorlog tegen het terrorisme niet gericht is tegen gewone Afghanen. Of dat het zes maanden oude dochtertje van Faiz Mohammeds buren geen doelwit in de strijd was.

Na een nacht van vrijwel onophoudelijke bombardementen en raketaanvallen kwamen de inwoners van de Afghaanse hoofdstad uit hun schuilplaatsen met de vraag waaraan ze deze nachtmerrie hadden verdiend. ,,Het was een inferno'', zei een jonge man. ,,De explosies waren zó hard dat het voelde als een aardbeving.''

Het doelwit van de Amerikaanse aanvallen mag het luchtafweergeschut van de Talibaan zijn, de bombardementen jagen de gewone Afghanen de stuipen op het lijf. De meesten bleven de afgelopen nacht wakker. Weg konden ze niet: de aanvallen begonnen vlak voordat de avondklok inging en hielden pas vlak voor het einde van de avondklok op. Het was een nacht waarin oorlogsvliegtuigen gierend over de stad scheerden, waarin kruisraketten door de lucht schoten, vermengd met het geluid van machinegeweren en luchtafweergeschut. Knal na knal verscheurde de stad tijdens de inslagen van bommen en raketten. De trillingen waren in de hele stad te voelen.

,,Dit was de ergste nacht tot nu toe'', zei een bewoner. ,,We hebben geen kans gezien te slapen. Ik kan je niet vertellen hoe bang de mensen zijn. Het is verschrikkelijk.''

Een meisje van zes maanden oud kwam om toen een bom op korte afstand van haar huis insloeg. ,,Ze was pas zes maanden oud en was onschuldig, net als alle burgers in Afghanistan. Waarom bombarderen ze ons? De mensen beginnen zich te realiseren dat dit vijanden van de moslims zijn'', zegt een onderwijzer die op straat is komen kijken. ,,Het geluid van de explosie was oorverdovend. We dachten dat ons laatste uur had geslagen'', zegt de bleek geworden Faiz Mohammed terwijl hij naar een krater zo diep als een put wijst.

Tientallen families in de buurt van het vliegveld van Kabul sloegen op de vlucht uit angst voor nieuwe aanvallen. De ouders van de omgekomen baby vertrokken nog voor zonsopgang. ,,Burgers sterven en de wereld kijkt toe. Wat hebben we verkeerd gedaan?'', zegt Shah Mohammed terwijl hij wat van zijn persoonlijke spullen in een truck laadt.

Niet dat de Afghaanse bevolking niet gewend is aan oorlog. Kabul behoort tot de steden met de meeste oorlogslittekens op aarde, een erfenis van twintig jaar oorlog en burgeroorlog. Bovendien heeft de bevolking nooit genoeg geld gehad om iets van de schade te herstellen.

,,Amerika moet weten dat een oorlog met Afghanistan niet in het belang van beide landen is. Het kan zeer ernstige en onvoorspelbare gevolgen hebben'', zegt de minister van Onderwijs van het Talibaan-bewind, Amir Khan Muttaqi. ,,Ze moeten de haat van de Afghanen niet voeden'', aldus Muttaqi. ,,Die zal nog honderden jaren blijven bestaan. Hoe zwak de Afghanen ook zijn, ze zullen revanche nemen, op korte of lange termijn.''

    • Sayed Salahuddin