`Huizenprijs lijdt niet onder terreur'

De woningprijzen hebben volgens de NVM niet te lijden onder de aanslagen op de VS en stijgen gewoon door. Ik verzin dat niet, aldus voorzitter T. Smit gisteren. De Golfoorlog geldt als vergelijkingsmateriaal.

U kent Timo Smit misschien niet, maar Timo Smit kent ú wel.

Althans, wanneer het gaat om uw wens een huis te kopen, een nieuwe hypotheek af te sluiten of uw gang naar de makelaar. Timo Smit is de voorzitter van de NVM, de Nederlandse Vereniging van Makelaars.

Die belangenorganisatie heeft zicht op 60 procent van de Nederlandse woningmarkt en staat voor haar 3.487 makelaars die bij de NVM aangesloten zijn. En met die markt gaat het helemaal niet slecht, volgens Smit. De huizenprijzen stijgen met 1 procent over de afgelopen drie maanden steeds minder hard en de `betaalbaarheid' van woningen verbetert. Dat is goed nieuws.

Maar Smit had gisteren bij de driemaandelijkse presentatie van de huizenprijzen nog beter nieuws: de bij de NVM beschikbare cijfers ,,geven geen aanleiding om te verwachten dat het aantal verkochte woningen in de periode na 11 september lager ligt dan de maanden ervoor''.

Anders gezegd: de aanslagen op Amerika en de aanvallen op Afghanistan hebben volgens de NVM geen invloed op de huizenprijzen.

De vraagprijs van de te koop staande woningen veranderde niet en het aantal woningen op de verkoopmarkt zorgde ook niet voor paniek onder makelaars. Wat wél veranderde, was het bezoek aan de woningaanbodsite Funda.nl van de NVM. Dit vertoonde direct na 11 september een daling aan bekeken pagina's van 40 procent - de tv-beelden van New York waren even interessanter - maar trok binnen een paar dagen weer aan tot het normale niveau.

Hoewel de NVM aangeeft dat de uitspraken die zij doet over het niet bestaande effect van de aanslagen op de huizenprijs `voorlopig' zijn, staat de organisatie erop dat het ook voor makelaars business as usual is. De prijzen blijven stijgen, zij het met 1 procent in mindere mate dan voorheen, en Nederlanders bieden hun huizen gewoon nog te koop aan.

Om dit te onderbouwen heeft de makelaarsorganisatie een vergelijking getrokken met de Golfoorlog. In de laatste kwartalen van 1990, en het eerste kwartaal van 1991, hield de woningmarkt zich even in, maar trok snel weer aan. De gemiddelde woningprijs daalde in die tijd met 9.000 gulden naar 161.000 gulden. Dat is de conclusie die de NVM nu, tien jaar later, trekt.

Met de aanslagen op de VS nog maar een maand oud, weet de NVM al met grote stelligheid te beweren dat er niets aan de hand is. Makelaars hoeven niet ongerust te zijn, het aantal transacties houdt aan, de handel blijft goed, en huizen in de verkoop zullen niet plots in waarde dalen, zo stelt de NVM op basis van de gegevens van 11 oktober tot en met vorige week.

De makelaars van de NVM doen deze uitspraken op basis van het woningaanbod en het aantal verkochte woningen over de laatste maand. Complicerende factor hierbij is alleen dat het proces van het kopen van een huis vaak langer duurt dan een paar dagen, of zelfs een week of drie. Daardoor is het lastig echt goed te zien of de interesse van Nederlanders voor het kopen van een nieuw huis sinds de aanslagen afgenomen is.

Dit bevestigt D. op 't Veld van Momentum Technologies, het bureau dat de NVM-cijfers statistisch interpreteert. Daarom ook hebben de statistici naar de bezoekers van de site gekeken. Dat de aandacht voor de site herstelde wil zeggen dat de interesse onverminderd hoog is. ,,Maar goed, je moet altijd bijzonder terughoudend zijn met conclusies trekken. De bestudeerde periode is nog vrij kort.''

Maar dat was niet wat Timo Smit gisteren deed. Die stelde gewoon: ,,Mensen hoeven niet bang te zijn voor een spectaculaire daling, de ontwikkeling is normaal. Er is geen sprake van paniek of alarmerende prijsontwikkelingen. Dat verzin ík niet, dat zijn de feiten.''

    • Freek Staps