Hollands

De Nederlandse bergers van de Koersk verlaten Rusland met achterlating van een rekening van 65 miljoen dollar. De bouw van het droogdok, het verwijderen van de kruisraketten en het leegpompen van de reactors kost de Russen nog eens zo'n bedrag. Als de Russen de Koersk niet laten wegroesten, komen daar nog eens sloopkosten bij – zo'n 210 miljoen dollar volgens deskundigen. De rekening komt zo op 340 miljoen dollar.

Hoe dit te betalen? Negenduizend ton schrootmetaal in de Koersk (zoals titanium) kan 20 miljoen dollar opleveren. Als de Russen al iets willen verkopen: informatie over met name het magnetische staal ligt gevoelig.

De Kursk Foundation, de stichting van de Nederlandse lobbyist Rio Praaning die fondsen had willen werven voor de berging, ging er vanuit dat ook de exploitatie van de mediarechten geld in het laatje kon brengen. Aanvankelijk hadden zich in Moermansk 1.000 journalisten gemeld, maar na de terroristische aanslagen in de VS verschrompelde dat aantal tot 50.

Gelukkig is er nog Jozias van Aartsen, minister van Buitenlandse Zaken. In een deze week verstuurde brief herinnert hij zijn Russische collega Ivanov er nog maar eens aan dat Nederland maar liefst 500.000 gulden heeft gegeven voor een haalbaarheidsstudie. Daarvan is een derde overgemaakt aan offshore bedrijf Heerema, die de klus niet mocht doen, een derde aan berger Smit Internationale en een derde aan het Russische ingenieursbureau Roebin. Iets meer dan 150.000 gulden is zo rechtstreeks bij de Russen terechtgekomen, 0,2 promille van het totaal. Hollands Glorie op een koopje.

    • Karel Berkhout