Geschil over rechten opera van Dario Fo

Tussen de Nederlandse Opera en de impresario Euro Stage is een meningsverschil ontstaan over de rechten op de productie van Rossini's Il barbiere di Siviglia in de enscenering van Nobelprijswinnaar Dario Fo. De vele malen in binnen- en buitenland herhaalde productie uit 1987 was een van de grootste publiekssuccessen van de Nederlandse Opera.

Euro Stage zegt voor drie jaar de rechten van Fo te hebben gekocht en maakt met zijn Barbier vanaf 1 november een tournee langs meer dan dertig theaters. Euro Stage is woedend op de Nederlandse Opera, omdat die elke medewerking weigert aan deze voorstellingen, die worden gegeven door de Opera uit de Bulgaarse stad Plovdiv. Omdat de Opera decors, kostuums, ontwerpen en het regieboek niet ter beschikking stelde, moest de hele productie met veel moeite worden gereconstrueerd vanaf een video-opname. Dat kostte ook veel geld en Euro Stage zegt mede daardoor in financiële problemen te zijn gekomen.

Volgens een woordvoerder van de Nederlandse Opera is er geen sprake van dat de Opera de rechten op de Barbier kwijt is. ,,Fo praat met twee monden. Hij heeft toezeggingen gedaan aan Euro Stage, maar tegen ons zegt hij dat hij blij zou zijn als de Opera een van de komende jaren zijn productie herhaalt. De eerstkomende twee jaar staat die niet op het programma, maar we willen de mogelijkheid houden die zelf later weer uit te voeren.'' De Opera beraadt zich nog op een reactie, maar is nu nog niet van plan stappen te ondernemen tegen de voorstellingen van Euro Stage.