Gemeente hoeft vervoer voor hoogbegaafde niet te betalen

De gemeente Emmen is niet verplicht het vervoer van en naar school te betalen voor de hoogbegaafde Aschwin van Zelderen (8) uit Emmen. Dat heeft bestuursrechter A.de Kwaasteniet gisteren beslist. De jongen gaat naar de internationale school in Eerde, 60 kilometer van Emmen.

De moeder van het jongetje, Assunta Kevenaar, eiste vorige week dat de gemeente Emmen het taxivervoer naar de school in Eerde betaalde. Zij deed een beroep op de vervoersregeling die alle gemeenten hebben. De vervoersregeling geldt voor kinderen met een bepaald geloof, gehandicapte kinderen en leerlingen voor het speciaal onderwijs. Als er geen geschikte school is binnen een straal van zes kilometer van het huisadres, is de gemeente verantwoordelijk voor het vervoer naar een verder gelegen school. Het vervoer van Aschwin zou volgens de gemeente 70.000 gulden per jaar kosten.

Volgens Kevenaar is een reguliere basisschool niet geschikt voor haar hoogbegaafde zoon. Aschwin heeft al op vier reguliere basisscholen gezeten.

Waarom de rechter het verzoek van Kevenaar heeft afgewezen, is nog niet bekend, de motivering is pas volgende week beschikbaar. Kevenaar is niet van plan haar kind van de internationale school af te halen en hem naar De Stoeke te sturen, een basisschool vlakbij Emmen die volgens de gemeente goed in staat is haar zoon te begeleiden. Een woordvoerder van de gemeente: ,,Ouders moeten aantonen dat een school niet geschikt is, dat blijkt uit de jurisprudentie. Kevenaar heeft niet aannemelijk gemaakt dat De Stoeke ongeschikt is.''

Orthopedagoog Roel de Groot van de Rijksuniversiteit Groningen vindt de uitspraak van de rechter terecht. ,,Hou nou toch op met hoogbegaafde kinderen te isoleren, ze een uitzonderingspositie te geven. Hou op met zeggen: jij bent heel bijzonder. Daar worden kinderen strontvervelend van.'' De Groot vindt dat hoogbegaafde kinderen met extra leermiddelen en bijvoorbeeld wiskunde-achtige computerspelletjes goed kunnen functioneren op een gewone basisschool. De Groot: ,,Het probleem van dit jongetje is niet zijn hoogbegaafdheid, maar de manier waarop zijn moeder met hem en zijn begaafdheid omgaat. Het is pedagogisch niet handig om te zeggen: je komt iets te kort en dat ligt aan alle anderen. Ze is met hem langs vijf basisscholen gaan shoppen. Dáárdoor heeft het kind een probleem gekregen.''