Geef mij maar vleermuizen-omelet

HET LIJKEN DE engste wezens die er bestaan. Zombies. Niet levend en niet dood, met holle ogen en gerafelde kleren. Ze wonen in het spookhuis van P. Onnoval, de schrijver van griezelverhalen die werkelijkheid worden als je ernaar luistert. Tot nu toe kon je die verhalen alleen lezen in de boeken van Paul van Loon, maar nu zijn ze ook te zíen in de nieuwe musical De Griezelbus. Een zombie in een musical? Volgens zombie Jack Beentjes is dat best leuk.

Vroegere Naam: Laus Steenbeeke

Zombienaam: Jack Beentjes

Wat doet een zombie in een musical?

Zo mooi mogelijk dansen. Het is een feest om zombie te zijn. Je mag veel meer dan gewone mensen, want je bent dood, maar je bent er nog.

Is het léuk om zombie te zijn?

Jazeker. Ik ben bijvoorbeeld dol op vissen. Dat gaat heel makkelijk, want de wormen en maden groeien in mijn lijf, dus heb ik altijd aas.

Maar is het niet lastig dat je armen en benen er steeds afvallen?

Er gaat wel eens iets mis. Ik ben bijvoorbeeld een keer mijn billen vergeten op een stoel. Daar heb ik toen de hele dag naar lopen zoeken. De laatste tijd ben ik vooral bang dat ik mijn stem kwijtraak. We moeten veel zingen, maar soms vergeet ik die stembanden in de kelder. Aan de andere kant zijn loszittende lichaamsdelen handig. Als ik geen last wil hebben van de andere zombies trek ik gewoon hun benen eraf.

Hoe word je een zombie?

Door de beet van een weerwolf. Die had me helemaal verscheurd, maar gelukkig heb ik mezelf weer in elkaar geprutst. In het begin had ik mijn voeten achterstevoren, toen viel ik steeds om. Nu bevalt het prima.

Wat doe je de hele dag?

Het liefst ga ik naar buiten om de mensen aan het schrikken te maken. Maar dat mag niet van Onnoval. Dus dwaal ik 's nachts door het huis, want ik hoef nooit naar bed. Soms leg ik mijn oren in een donker hoekje, dan kan ik afluisteren wat er gebeurt.

Zijn zombies nergens bang voor?

Jawel hoor, de twee andere zombies die in Onnovals' huis wonen, de Holbroekjes, zijn echte angsthazen. Die schrikken zich steeds dood, hihi. Ze hebben hoogtevrees en zijn bang voor spoken en spinnen. Ik ben eigenlijk alleen bang voor de duivel. Want als die iets zegt dan móeten we dat doen.

Wat eten zombies?

Alles. Als het maar verrot is. Ik ben dol op zure slagroom en rotte eieren vind ik ook heerlijk. Maar het liefst eet ik vleermuizen-omelet. Die beestjes moet je eerst vangen en dan een weekje laten liggen. Daarna bak je ze tot ze zwart zijn. Met ranzige boter natuurlijk.

Hebben zombies vriendinnetjes?

Ik niet. Er is een meisje, Liselore, maar die is al op Onnoval. Zul je net zien. Terwijl ik een heel romantische zombie ben.

Wat is je liefste wens?

Ik wil met Onnoval door de wereld trekken en kinderen aan het schrikken maken. Als ze maar vaak genoeg schrikken, worden ze minder bang en kunnen ze met ons meeketen.

De Griezelbus is er voor iedereen vanaf 9 jaar. Tournee t/m 19 mei 2002. Inl. www.olbe.nl of 0900-0191.

    • Jowi Schmitz