Effect staking Sabena blijft uit

Een gisteren aangekondigde 24-uursstaking bij de in surseance verkerende Belgische luchtvaartmaatschappij Sabena had vanmorgen geen effect. Volgens een Sabena-woordvoerder werden vanmorgen alle vluchten. De liberale en een deel van de socialistische vakbonden deden niet mee aan de acties, die de regering moeten dwingen meer geld vrij te maken Sabena-werknemers die hun baan verliezen.

,,Wij vinden het niet opportuun op dit moment de maatschappij in het gedrang te brengen'', aldus een vakbondswoordvoerder. Ook de piloten, die eerder wel staakten, deden vanmorgen niet aan de staking mee. Een woordvoerder van de socialistische ABVV, die de stakingsoproep wel steunt, zei dat er bij catering en baggage-afhandeling wel acties waren. Ook de christelijke vakbond steunt acties.

Intussen werken de Belgische overheid als meerderheidsaandeelhouder en de Sabena-directie aan een scenario om in elk geval een deel van Sabena overeind te houden. Die pogingen zijn er vooral op gericht een sterk afgeslankte luchtvaartmaatschappij te concentreren rond Sabena-dochter DAT, die vorig jaar winst maakte en een derde van de Sabena-vluchten op Europese bestemmingen uitvoert.

Deskundigen hadden al eerder gezegd dat dit waarschijnlijk de enige mogelijkheid is om een deel van het zwaar verliesgevende Sabena te redden. Het is nog onduidelijk of derde partijen kunnen worden gevonden om te investeren. Sabena kreeg van de Brusselse handelsrechter twee maanden, tot eind november, uitstel van betaling. De Belgische regering wil een overbruggingskrediet van 125 miljoen euro verstrekken.

Eurocommissaris De Palacio heeft vandaag laten doorschemeren dat zij daarmee zal instemmen. De moeilijkheden van Sabena stapelden zich op, toen partner Swissair onlangs zelf in een faillissement raakte.