Een tafel in Siberië

De conservatieve ex-politicus, schrijver en tot vier jaar cel veroordeelde Jeffrey Archer was vaste klant bij het Londense restaurant Le Caprice, te vinden achter The Ritz. Een van zijn favoriete gerechten was het zalmkoekje.

Le Caprice is bereid dit koekje aan de poort van de gevangenis af te leveren. Als het mag van de directie. In Londen tel je pas echt mee als je in het juiste restaurant wordt gezien. En ook de juiste tafel is van belang. Onbekenden en vrouwen alleen worden naar Siberië verbannen, dat in de buurt ligt van een wc of pilaar. Sommige restaurants hebben een geheim telefoonnummer, alleen bekend bij beroemde gasten. Bel je dat nummer, dan is er altijd plaats. Tijd voor name dropping: Bij Wiltons (een favoriete Tory-stek) in St.James Street eten prins Charles en barones Thatcher bij voorkeur aan tafel 5. In dezelfde straat, bij The Avenu eten Michael Portillo en Alastair Campbell. Wie Madonna en George Michael wil zien moet gaan eten in de wijk Mayfair bij The Square. Rechts in de hoek van Nobu (Old Park Lane) is de plaats van mede-eigenaar Robert de Niro. Bij Cecconi's in Mayfair (Burlington Gardens) kun je Kate Winslet, Joan Collins, de Duke of York (tafel 11) tegenkomen. Bij Momo (Heddon Street) eten aan tafel 3, naast de receptie, Meg Ryan, Stella McCartney en Jade Jagger. Deze maand begint chefkok Gordon Ramsay in Claridge's (Brook Street). Bij de afdeling reserveringen loopt het storm. Vandaag een variatie op een gerecht van Cecconi's. Bereiding: Verwijder het kapje van de paprika's. Snijd ze in de lengte doormidden en verwijder de zaadlijsten. Leg de paprikahelften met de holle kant naar boven in een met olijfolie ingesmeerde vuurvaste schaal. Leg in elke helft een in plakjes gesneden teen knoflook. Giet er een beetje olijfolie in. Zet de schaal ca. 35 minuten in een voorverwarmde oven van 190 graden. Fruit de gepelde ui in een beetje olie. Roer de harissa erdoor. Smeer de visfilets in met wat olijfolie. Gril ze op een grillpan enkele minuten aan beide kanten. Haal de paprika's uit de oven en verwijder het velletje. Leg ze met de holle kant naar boven op het bord. Vul de holte met het uimengsel. Schep er paprikavocht op. Leg de visfilets naast de paprika's. Strooi er peterselie over. Lekker bij dit gerecht: couscous of tabouleh.

    • Anne Scheepmaker