Duisenberg voorlopig niet van plan leiding ECB op te geven

President Duisenberg van de Europese Centrale Bank is niet van plan om af te treden binnen twaalf maanden. Dit heeft Duisenberg (66) gisteren gezegd tijdens een persconferentie na een vergadering van de raad van bestuur van de ECB in Wenen.

Op de vraag of het in de huidige onzekere tijden onverstandig zou zijn om een verandering van het leiderschap door te voeren zei Duisenberg: ,,Om het leiderschap van de ECB te wijzigen in de komende twaalf maanden, zou denk ik een onverstandige beslissing zijn.''

De uitspraak staat haaks op de verwachting dat Duisenberg in het voorjaar van 2002 plaatsmaakt voor een nieuwe ECB-president, meest waarschijnlijk uit Frankrijk. De ECB-president stelde bij zijn benoeming per 1 juni 1998 niet te garanderen zijn volledige termijn van acht jaar vol te maken.

Die uitspraak deed hij na Franse weerstand tegen zijn benoeming. Later voegde hij eraan toe dat hij in ieder geval de invoering van de euro op 1 januari 2002 wilde begeleiden.

Omdat per juni 2002 de vierjarige termijn van de (Franse) vice-voorzitter Christian Noyer afloopt, werd aangenomen dat Duisenberg dan ook opzij zou stappen, voor een Franse opvolger. Probleem is echter dat tegen de meest genoemde kandidaat, de Franse centrale bankier Jean-Claude Trichet, een justitieel onderzoek loopt naar vermeende onregelmatigheden in verband met de bank Credit Lyonnais. Niet zeker is of dit onderzoek afgerond is omstreeks juni volgend jaar, nog afgezien van de vraag hoe Trichet het daar in van afbrengt.

Duisenberg impliceerde met zijn antwoord dat hij in ieder geval tot oktober volgend jaar aanblijft.

De Europese Centrale Bank besloot gisteren de rente onveranderd te laten. Daarmee blijft de basis-herfinancieringsrente, het belangrijkste tarief, staan op 3,75 procent. Wim Duisenberg zei nauwelijks ,,manoeuvreerruimte'' voor een renteverlaging te zien. Hij zei liever zijn kruit droog te houden.

Sinds de aanslagen in de Verenigde Staten heeft de ECB te rente eenmaal met een stap van een half procentpunt verlaagd. Dat was op 17 september, toen Wall Street voor het eerst sinds de aanslagen weer kon handelen.

De Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, zette die stap inmiddels tweemaal, en verlaagde de rente daarmee met een vol procentpunt tot 2,5 procent.

Analisten blijven rekenen op een verdere verlaging door de ECB, nog in de loop van dit jaar.