Declaraties Sevenstern waren `privé'

De raad van commissarissen van Connexxion veroordeelt het declareren van uitgaven ,,met een duidelijk privé-karakter'' door voormalig bestuursvoorzitter F. Sevenstern van de vervoersonderneming.

Dat schrijft de raad van commissarissen in een gisteren uitgegeven persverklaring.

De commissarissen bevestigen dat accountantsonderzoek bij de Hermes Groep in Weert, een dochter van Connexxion, heeft aangetoond dat privé-uitgaven van Sevenstern ,,ten laste waren gebracht van een dochtermaatschappij van de Hermes Groep.'' Betrouwbare bronnen melden dat de uitgaven, onder meer voor bordeelbezoek, zijn teruggevonden in de boekhouding van touringcarbedrijf Op het Broek Reizen in Roermond, een dochter van Hermes.

Sevenstern, tot november 2000 in dienst van Connexxion, betaalde de uitgaven terug. ,,Hoewel de raad van commissarissen de handelwijze van de heer Sevenstern veroordeelde, was er, blijkens daarover ingewonnen juridisch advies, geen grondslag tot het nemen van verdere maatregelen'', aldus de verklaring van Connexxion.

Het was de tweede keer dat Sevenstern betrapt werd op het declareren van privé-uitgaven. Na een soortgelijke kwestie in 1999 was met Sevenstern afgesproken dat accountants zijn declaraties voortaan zouden controleren, zo valt op te maken uit de gisteren uitgegeven verklaring. Bovendien moest de voorzitter van de raad van bestuur van 's lands grootste personenvervoerder op de weg (een miljoen reizigers per dag) vanaf dat moment ook zijn declaraties voorleggen aan de voorzitter van de raad van commissarissen.

Het accountantsonderzoek van maart dit jaar toonde echter aan dat Sevenstern na de affaire uit 1999 was doorgegaan met het declareren van niet-zakelijke uitgaven. Dat bleef buiten de controle van de commissarissen van Connexxion omdat de privé-uitgaven ten laste werden gebracht van touringcarbedrijf Op het Broek Reizen. Een en ander gebeurde met medeweten van directeur G. J. van Zoelen van de Hermes Groep. Connexxion eist nu zijn ontslag voor diens aandeel in de kwestie.

Het personeel van de Hermes Groep heeft het vertrouwen in directeur Van Zoelen niet opgezegd. ,,Dat kan ook moeilijk, want wij zijn helemaal niet geïnformeerd over de achtergronden van het mogelijke vertrek van de heer Van Zoelen'', aldus voorzitter G. Winters. Sevenstern zegt de privé-uitgaven te hebben terugbetaald. ,,Maar ik heb die kosten nooit ten laste gebracht van Op het Broek Reizen. Wie dat heeft gedaan, weet ik niet.'' Tot 1997 was Sevenstern onder meer president-directeur van Nedcar, de autofabriek in Born. In die functie kwam hij in 1994 in het nieuws omdat hij voor familieleden tegen gereduceerde prijs gebruikte Volvo's had gekocht. Daarvoor werd hij door de raad van commissarissen berispt.