Cap Gemini drukt Damrak naar beneden

De Amsterdamse AEX-index verloor vanochtend licht na de flinke koerswinsten die gisteren op de Amerikaanse beurzen geboekt werden.

In Amsterdam overheersten echter niet de positieve resultaten uit New York. Veel gewicht werd gehecht aan de sombere verwachtingen van Cap Gemini Ernst & Young. Het it- en adviesconcern liet weten dat de aanslagen in de VS de omzet beduidend hebben aangetast. Het Franse concern Cap Gemini denkt dat herstel niet binnen twee kwartalen valt te verwachten.

De technologiefondsen reageerden wisselend op deze berichten. `Techs' als Getronics (min 1,7 procent), producent van chipmachines ASML (min 2 procent) en KPN (min 2,6 procent) verloren flink.

Versatel, aan de andere kant, stond tegen het middaguur op een winst van 2,7 procent. Ook UPC boekte winst. Deze laatste twee bedrijven lijken daarmee nog steeds te profiteren van de bekendmaking flinke voortgang te maken met schuldsanering.

Ook postbedrijf TPG stond op winst. Eerder deze week maakte TPG bekend gebruik te gaan maken van KLM Cargo voor het vervoer van pakjes. Gisteren kondigde het concern aan, ondanks de economische gevolgen van de aanslagen van 11 september, gewoon de gestelde financiële verwachtingen voor 2001 te gaan halen. TPG zet in op een omzetgroei van 30 procent.

Tegen het einde van de ochtend verruilden steeds meer fondsen een koersdaling voor een kleine plus. Philips steeg, Koninklijke Olie boekte een lichte koerswinst, en ook het fonds van supermarktconcern Ahold werd op de beurs meer waard. Van Ahold wordt verwacht dat het fonds als voedingswaarde maar relatief weinig schade ondervindt van de veranderende economische omstandigheden. Consumenten moeten toch eten, zo zeggen ze bij Ahold. Ook Unilever gaat in deze denktrant mee, en beleggers lijken de concerns hierin gelijk te geven. De producent van gebruiksgoederen stond tegen het middaguur op 0,1 procent winst.

De AEX-index zelf stond met 3,9 procent verlies op 475 punten. De Midkap-index met 25 middelgrote fondsen steeg enkele tienden procenten.

In de Verenigde Staten zelf waren beleggers gisteren enthousiast. De technologiebeurs Nasdaq sloot daar met 1.701 punten hoger dan de graadmeter vóór de aanslagen van 11 september stond. De beurs boekte gisteren ruim 4,6 procent winst. De Dow-Jonesindex heeft het niveau van een maand geleden nog niet bereikt maar sloot wel op winst: plus 1,8 procent. De grootste aanjager van het positieve sentiment was industrieel conglomeraat General Electric, dat voorbeurs met cijfers kwam. Die waren volgens verwachting.

In Europa begonnen de grote effectenbeurzen vanochtend aarzelend, maar na ongeveer een uur handelen stonden ze in het rood. Ook op de beurzen van Frankfurt, Londen en Parijs kwamen de sombere woorden van Cap Gemini flink aan.

In Londen waren het vooral de banken die beleggers tot verkopen brachten. Barclays en HSBC waren de grootste verliezers.

De koersverliezen werden ingegeven door analisten van Merrill Lynch. Die gaven de financiële sector een lagere waardereing omdat recente resultaten te weinig hoop geven dat de winstdoelstellingen gehaald kunnen worden.

In Frankfurt werkte dit door: Duitslands grootste verzekeraar Allianz verloor 2,3 procent.